Mise sondy Juno prý bude prodloužena o minimálně 3 roky

Sonda Juno již dva roky prozkoumává Jupiter. Za tuto dobu nám mj. poslala spoustu fantastických fotografií jeho Velké rudé skvrny i dalších míst. Ale všechno jednou musí skončit – a ani její mise není žádnou výjimkou.

Je však dost možné, že ke zničení sondy nakonec dojde později, než NASA původně plánovala. Do médií totiž prosákly informace, podle kterých by Juno měla fungovat až do července 2021. Hlavním důvodem je skutečnost, že kvůli určitým technickým potížím zatím provedla pouze 14 tzv. perijov, tedy vysokorychlostních těsných přeletů Jupitera.

Jenže k úplnému zmapování plynného obra je zapotřebí uskutečnit celkem 32 perijov. A protože náklady na misi činily 1 miliardu dolarů, byla by škoda teď přestat.

NASA zatím tuto záležitost nechce příliš komentovat. Jeden z jejich zástupců nicméně uvedl, že agentura je „blízko k tomu, aby mohla oznámit rozhodnutí o možném pokračování mise Juno u Jupitera“.

Projekt mapování Jupitera se primárně zaměřuje na jeho gravitační pole. Pokud bude dovršen, získaná data nám mohou odhalit, co všechno se odehrává hluboko uvnitř tohoto gigantického a záhadného světa.

„Možnost dokončit misi tak, jak byla původně navržena – až na delší orbity – je pro nás velmi vzrušující,“ komentoval to Frederic Allegrini ze Southwest Research Institute v rozhovoru pro Business Insider.

Foto: NASA

Váš názor Další článek: Gigabyte začal vyrábět vlastní paměti: Když si koupíte dva moduly DDR4, dostanete další dva falešné navíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,