Mitsubishi vymyslelo řešení pro místnosti bez denního světla: falešná okna s LED osvětlením

Japonská firma Mitsubishi Electric se zaměřila na problém kanceláří a místností, do kterých nemá přístup denní světlo. Řešením mají být falešná okna vybavená LED osvětlením, jež mění svou barvu tak, aby simulovala slunce.

Hlavním účelem novinky, označované jako Misola LED, má být zpříjemnění životních a pracovních podmínek v prostorách bez přístupu denního světla. Uplatnění najde například v kancelářích, kde jednotliví pracovníci sedí ve společném prostoru v oddělených kójích a mnozí jsou zcela odříznuti od vnějšího světla.

Falešné okno zlepší náladu

Sluneční světlo má významný vliv na psychiku – udržuje většinu lidí v pozitivním rozpoložení, zvyšuje jejich aktivitu a pracovní výkony. Není pochyb o tom, že dlouhodobý pobyt v uzavřených prostorách bez tohoto zdroje může být pro zaměstnance únavný a frustrující, což se podepíše i na jejich výsledcích.

Řešením je instalace Mitsubishi Misola LED, která lze montovat jak na strop, kde simulují střešní okna, tak i na stěnu, kde mohou zastávat roli běžného okna. Zařízení pak automaticky mění barvu osvětlení tak, aby odpovídala svitu slunce v daném okamžiku a místě.

Každé okno se skládá ze čtyř panelů, z nichž jeden je tmavší, aby vypadal jako vržený stín a dodával tak oknu trojrozměrný dojem. Ostatní tři panely průběžně mění svou barvu stejným způsobem, jak by se během dne měnilo sluneční světlo.

K dokonalosti chybí krůček

Nutno podotknout, že kromě napodobování barvy slunečního světla falešná okna Mitsubishi Misola LED neumí nic víc. Pohled do nich vám tak nezprostředkuje plující oblaka, ani výhled do přírody. Třeba se dočkáme integrace obrazovek v některé z příštích verzí.

Mitsubishi těmito panely primárně míří na kanceláře a sklady ve snaze zlepšit kvalitu života svých pracovníků. Společnost také uvedla, že značný prospěch z tohoto osvětlení budou mít nemocnice a pečovatelské domy.

Poněkud překvapivá je cena, za kterou chce japonská firma své produkty nabízet. Manuálně nastavitelná verze začíná na 680 000 jenech, což je v přepočtu asi 141 tisíc korun bez DPH, varianta s automatickým nastavováním přijde na 750 000 jenů, tj. cca 156 tisíc korun bez DPH.

Diskuze (25) Další článek: Týden Živě: Konec hoaxům na českém Facebooku, konec MWC a Prusa SL1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,