Edge

Mobilní Edge začal varovat před dezinformacemi. Webům dává skóre důvěryhodnosti

S pokusy bojovat proti dezinformacím a fake news se to poslední dobou hemží, pozadu proto nezůstal ani Microsoft se svým prohlížečem Edge. Do jeho mobilní verze integroval schopnost varovat před pochybnými weby a hodnotit je skórem důvěryhodnosti.

Není to nic, co by dříve na Edge nebylo možné, Microsoft do mobilního prohlížeče zabudoval doplněk dříve dostupný pouze na desktopu nazvaný NewsGuards. Ten slouží přesně k tomuto - dává zpravodajským webům skóre důvěryhodnosti. Chlubí se přitom s tím, že při hodnocení obsahu vychází z názorů reálných novinářů a ne algoritmů, jak je tomu obvykle. Doplněk je dostupný rovněž na Chrome, Firefox a Safari.

Lidé si mohou funkci NewsGuard zapnout a vypnout v nastavení Edge pod záložkou „news rating“. Když je zapnuta, vedle URL se obsazí ikonka, která je buď zelená, nebo červená. Zelená když je web v pořádku, červená když ne. Jakmile na ní člověk klikne, dozví se, proč se NewsGuard rozhodl hodnotit stránku zrovna tak, jak udělal.

Nezvládne to samozřejmě hodnotit všechno, například na české weby žádný názor nemá, a to ani na takové jako jsou Parlamentní listy, které by podle zvolených kritérií zřejmě dostaly červenou ikonku. Hodnocení se dočkáte hlavně u velkých světových webů typu BBC, CNN apod. Červeně skončil třeba web ruské státní televize Russia Today.

Diskuze (17) Další článek: Intel se pochlubil, že platí ženy stejně jako muže. Záleží jen na jejich produktivitě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,