„Modrý a krvavý Měsíc“ můžete sledovat i z pohodlí domova

Jak jsme vás již informovali, dnes na noční obloze zazáří tzv. „Super Blue Blood Moon“, tedy zjednodušeně řečeno „modrý a krvavý Měsíc“. Ten byl podle Canon of Lunar Eclipses naposledy k vidění před cca 150 lety, tudíž jde o poměrně vzácnou událost.

Pokud ji chcete sledovat z pohodlí domova, stačí si pustit následující přímý přenos. Astronomická organizace Slooh připravila zajímavý program – v průběhu vysílání se dozvíte spoustu věcí o historii i vědeckém pozadí zatmění Měsíce.

Na panel odborníků se můžete těšit od 7:00 ET (13:00 CET). Vlastní zatmění by pak mělo začít někdy po 7:50 ET (13:50 CET).

Podle portálu Space.com bude Super Blue Blood Moon nejlépe viditelný ve střední a východní Asii, Indonésii, na Novém Zélandu a v Austrálii. NASA zveřejnila obrázek, který přehledně ukazuje, v jakých zemích bude možné tuto velkolepou nebeskou show pozorovat.

Foto: Larry Johnson from New Braunfels, USA, CC BY 2.0
Diskuze (1) Další článek: Muskův plamenomet rozčílil politika. Připraví zákon, jak prodej zakázat

Témata článku: iVysílání, YouTube, Měsíc, Astronomie, Zatmění Měsíce