Moontopia se představuje: Prohlédněte si nový návrh kolonie na Měsíci

Profesor Lewis Dartnell z University of Westminster představil svůj plán na vybudování kolonie na Měsíci. Tzv. Moontopia by se měla nacházet uvnitř masivních dutých kanálů, které vznikly v důsledku erupcí lunárních sopek.

Základní myšlenka je taková, že právě tyto kanály by měly osadníkům poskytnout dostatečnou ochranu před kosmickým zářením i extrémními výkyvy teplot.

Rovněž by mohly pomoct vyřešit problém s nedostatkem atmosféry, což je podle Dartnella „jedna z největších překážek, které je zapotřebí překonat“ – tedy za předpokladu, že by bylo možné je na obou stranách uzavřít.

Nic pro klaustrofobiky...

Jak nejspíš víte, jeden den na Měsíci trvá téměř 28 pozemských dní. Dartnell proto navrhuje nainstalovat nad Moontopii gigantická světla, která by zajistila, že cyklus noc-den bude co možná nejpodobnější tomu, na nějž jsou lidé dlouhodobě zvyklí.

Život v Moontopii by však rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou. Přestože osadníci by občas mohli vyrazit na povrch (například kvůli těžbě minerálů), většinu svého času by byli nuceni trávit v relativně malém městském prostoru s nízkou populací.

„Nemožnost opustit kolonii bez velkých příprav a rizika by mohla způsobit, že by se členové kolonie cítili klaustrofobicky,“ napsal profesor.

Diskuze (22) Další článek: Google chce omladit Androidy. Část práce udělal sám a teď tlačí na výrobce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,