Muskův Starlink hledá beta testery. Soukromé testování by mělo začít koncem letošního léta

Muskova SpaceX začala hledat beta testery pro projekt Starlink. Informoval o tom server ZDNet. Zájemci, kteří provedou jednoduchou registraci, obdrží následující e-mail:

„Starlink je navržen tak, aby poskytoval vysokorychlostní širokopásmový internet na místech, kde byl přístup nespolehlivý, drahý nebo úplně nedostupný. Očekává se, že koncem letošního léta začne soukromé beta testování, po němž bude následovat veřejné beta testování, počínaje vyššími zeměpisnými šířkami. “

Připomeňme, že 13. června bylo na oběžnou dráhu vypuštěno dalších 58 satelitů Starlink, čímž jejich celkový počet stoupnul na 540. To je podle Muska dostačující pro „menší“ pokrytí.

FCC má pochybnosti

Tato zpráva přichází krátce poté, co předseda Federal Communications Commission (FCC) Ajit Pai uvedl, že má „vážné pochybnosti“ o tom, že SpaceX dokáže splnil požadavky federálního dotačního programu, jehož cílem je přinést internet do odlehlých venkovských oblastí USA.

Problém se satelitním širokopásmovým připojením spočívá v tom, že má často latenci ve vyšších stovkách milisekund, což může úplně znemožnit rozumné využívání určitých služeb (např. hraní her či telefonování po internetu).

Musk nicméně tvrdí, že Starlink na tom bude mnohem lépe. „Cílíme na latenci pod 20 milisekund,“ prohlásil sebevědomě na jedné letošní konferenci.

Titulní ilustrační foto: Official SpaceX Photos, CC0

Diskuze (72) Další článek: Zvuk či hlas místo písmenek: Twitter testuje audio tweety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,