Muž se v obchodě zakousl do baterie pro iPhone. Podívejte se, jaký výbuch způsobil

Není žádným tajemstvím, že akumulátory pro chytré mobilní telefony mohou být docela nebezpečné. Na YouTube se nyní objevilo video, které ukazuje, co se může stát v případě, že se do nich zakousnete.

Zní to si sice naprosto šíleně, ale přesně tohle napadlo muže, který v jistém obchodě s elektronikou v Číně kupoval novou náhradní baterii pro svůj iPhone. Možná měl nesnesitelný hlad, chtěl si prověřit pravost výrobku, nebo mu jen vrtalo hlavou jak taková věc chutná – následky každopádně byly děsivé.

Baterie totiž explodovala a vzniklá ohnivá koule šokovala všechny kolemstojící, kteří instinktivně začali uskakovat do stran. Je téměř neuvěřitelné, že při této bizarní nehodě nebyl nikdo zraněn – dokonce ani muž, který baterii v okamžiku výbuchu držel jen pár centimetrů od svého obličeje.

Jinak ovšem jde o perfektní demonstraci toho, co se může stát v případě, že dojde k protržení pláště lithium-iontové baterie a spojení elektrod. Stačí, aby se katoda a anoda dostaly do vzájemného kontaktu, energie se prudce uvolní a… v Samsungu by mohli vyprávět.

Po zhlédnutí dotyčného videa vám rovněž bude jasné, proč se odborníci tak usilovně snaží vyvinout baterie s „hasicími přístroji“ či takové, které by při vysokých teplotách samy „vypnuly“.

Zdroj: ScienceAlert

Diskuze (25) Další článek: Lidé zbytečně riskují: Dvoufázové přihlašování používá méně než 10 % uživatelů Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,