British Heart Foundation tvrdí, že lidem, kteří denně vypijí až 25 šálků kávy, nehrozí zvýšené riziko infarktu. Toto pozoruhodné zjištění vychází z výsledků studie londýnské Queen Mary University, které se zúčastnilo 8412 osob. Předchozí studie přitom spojovaly pití kávy s tvrdnutím tepen, které vedou krev ze srdce do jiných částí těla. Pokud tepny tvrdnou, může vzrůst riziko srdečního infarktu nebo mrtvice.
Výsledky, prezentované v pondělí na konferenci Britské kardiovaskulární společnosti v Manchesteru, vyvracejí tvrzení předchozích studií, spojujících kávu a špatné zdraví srdce. Výzkum je součástí většího souboru studií, které analyzovaly různé aspekty tohoto široce oblíbeného nápoje, jež je pro mnoho lidí součástí každodenních rituálů.
Ani 25 šálků denně není riziko
V rámci výzkumu byli účastníci rozděleni do tří skupin: na ty, kteří pijí méně než jeden šálek denně, ty, kteří pijí jeden až tři šálky denně a ty, kteří pijí více než tři šálky. Lidé, kteří konzumovali více než 25 šálků kávy denně, byli z výzkumu vyloučeni, ale British Heart Foundation tvrdí, že „žádné zvýšené tvrdnutí tepen nebylo zjištěno ani u těch, kdož pili takto vysoké množství“.
Dle profesora Metina Avkirana tento výzkum „vylučuje jeden z potenciálních škodlivých účinků kávy na naše tepny“. To podporují i výsledky starší studie z roku 2018, vycházející ze sledování přibližně půl milionu dospělých Britů. Podle ní mají konzumenti kávy o něco nižší riziko úmrtí než ti, kdož kávu nepijí.
Vzájemné vztahy mezi pitím kávy a změnami na tepnách, zjištěnými magnetickou rezonancí, byly korigovány s ohledem na další faktory, jako je věk, pohlaví, etnický původ, kouření tabákových výrobků, výška, váha, pití alkoholu, způsob stravování a vysoký krevní tlak.
Káva a její pozitiva
Účastníci studie spotřebovali v průměru 5 šálků kávy denně, aniž by u nich vědci zaznamenali jakékoli negativní následky. Výsledky dalších výzkumů pak ukázaly, že látky v kávě mohou snižovat riziko zánětů a zlepšit způsob, jak tělo využívá inzulín, což může snížit pravděpodobnost vzniku diabetu.
Výzkumníci se zaměřili i na další faktory, které mohou potenciálně ovlivnit arteriální ztuhlost, jako je kouření tabákových výrobků, konzumace alkoholických nápojů a další známé rizikové faktory. Zjistili tak, že účastníci, kteří spadli do kategorie „střední“ a „těžké“ spotřeby kávy, byli častěji muži, kteří také častěji pijí alkohol a kouří cigarety. To už pochopitelně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.