Na Floridě začnou jezdit první soukromé vysokorychlostní vlaky

Ve Spojených státech amerických začnou letos v prosinci fungovat první soukromé vysokorychlostní vlaky. Na Floridě je bude provozovat společnost Brightline.

Zcela konkrétně tyto vlaky budou jezdit mezi West Palm Beach a Fort Lauderdale. Očekává se, že počátkem příštího roku se inkriminovaná služba rozšíří i do centra Miami a v budoucnosti ji budou moci využívat také zájemci o návštěvu Orlanda.

Pokud se v současné době chcete dostat z West Palm Beach do Miami, musíte počítat s tím, že cesta autem vám potrvá až pět hodin. Brightline expres by však tuto trasu měl urazit za 60 minut. Z výše zmíněného Fort Lauderdale vás pak do Miami dopraví za pouhých 30 minut.

Projekty tohoto typu mohou USA pomoci snížit emise uhlíku. Pokud totiž Američany dokážou dostatečně oslovit, řada z nich by díky nim mohla začít preferovat veřejnou dopravu před osobními automobily.

Jinak řečeno, vysokorychlostní železniční systémy mají potenciál způsobit skutečnou revoluci v dopravě. Ostatně, komu by se pořád chtělo stát v nekonečných kolonách na přeplněných dálnicích?

Zdroj: Futurism, Foto: Brightline

Diskuze (17) Další článek: Plochu vzdáleného počítače můžete ovládat přes web, Google k tomu spustil nový nástroj

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,