Na letišti v Dillí se už kufry neztratí. Odbavená zavazadla pohlídají štítky s RFID čipem

Na mezinárodním letišti Indiry Gándhí v indickém Dillí testují nové personalizované štítky na zavazadla využívající technologii identifikace na rádiové frekvenci (RFID). Visačky s čipem, označované jako „Bagg Trax“, budou zpočátku vydávány pouze vybraným cestujícím odlétajícím z terminálu 3.

Zavedení tohoto systému přichází zhruba tři roky poté, co Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) na svém výročním valném shromáždění vyzvala letiště po celém světě k zavedení sledování zavazadel na bázi bezdrátové technologie RFID.

Štítek s RFID

Modro-žlutý štítek, který se připevní na odbavené zavazadlo, je poměrně robustní, aby vydržel i hrubé zacházení, které bohužel není při nakládce a vykládce zavazadel úplně výjimečné. Jeho součástí je čip, jež ke svému provozu nepotřebuje žádnou elektrickou energii.

Jak to bude fungovat v praxi? Visačky na zavazadla budou opatřeny QR kódem, který cestující naskenuje před odbavením například mobilním telefonem. Čtečka ho nasměruje na webový portál, kde se může přihlásit pomocí svých údajů. Jakmile bude zavazadlo spojeno se jménem a identitou uživatele, bude následně odbaveno.

Po celé trase, kterou zavazadlo absolvuje, budou umístěny čtečky schopné načítat RFID štítky. Údaje pak budou přenášeny do systému, kde budou mít cestující možnost v reálném čase zjistit, kde se jejich kufry právě nacházejí – tedy například zda již byly vyloženy z letadla a putují na dopravní pás. Zprávy o zavazadle budou dostávat také formou SMS.

Generální ředitel letiště v Dillí Videh Kumar Jaipuriar řekl: „Zavedení systému BAGG TRAX je další technologickou iniciativou, jejímž cílem je poskytnout cestujícím lepší zážitek. Pasažéři nyní nebudou muset napjatě čekat, až jejich kufr dorazí do výdejního místa, protože budou mít o svém zavazadle veškeré informace. Toto zařízení také pomůže snížit tlačenici u zavazadlových pásů.“

Diskuze (8) Další článek: Největší rostlina světa se ukrývá pod hladinou oceánu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,