Bezpečnost | Donald Trump | USB

Na summitu Kima a Trumpa se rozdávaly USB větráčky. Experti: Můžou být plné malwaru

Novináři, kteří se v úterý účastnili historického summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, kde státnici dospěli k dohodě o denuklearizaci KLDR, obdrželi od organizátorů dárkovou tašku s USB větráčkem. Ten může být potenciálně nebezpečný, varovali okamžitě experti na kyberbezpečnost.

Voda s logem summitu, zkušební předplatné novin Strait Times, turistický průvodce Singapurem a USB větráček. Takový byl obsah dárkové tašky, kterou novináři obdrželi na summitu. Relativně normální dárky, a i větráček dává smysl - na Singapuru, kde se summit konal, bylo ohromné vedro.

Jenže právě fakt, že jde o USB zařízení (byla dodávána i verze s Lightning portem pro iPhony) vyvolal mezi bezpečnostními experty pozdvižení. Větráček totiž podle nich může obsahovat malware navržený tak, aby kradl data z počítačů novinářů, a jelikož summitu se účastnili zástupci největších médií světa, útočník by se mohl dostat k velmi cenným datům.

Riziko útoku se pojí s každým USB zařízením a nikdo, nejen novináři, by nikdy neměl do svého počítače zapojovat náhodné USB zařízení u kterého si není stoprocentně jistý o jeho původu. Stačí si vzpomenout na případ viru Stuxnet, který se rozšířil právě tímto způsobem. Fakt, že o Severní Koreji se v souvislosti s nejrůznějšími kyberútoky mluví čím dál častěji, také stojí na zmínku.

„Může to (větráček) být risk. Cílem USB je připojení zařízení k počítačům buď kvůli výměně dat nebo kvůli čerpání energie. Jenže problém je, že existuje mnoho případů, kdy byla USB zařízení napadena škodlivým kódem,“ vysvětloval pro Mashable Matthew Warren, profesor kyberbezpečnosti na australské Deakin University.

„PROSÍM PROSÍM nezapojujte to do PC. Počkejte až to někdo prověří,“ varoval na Twitteru technologický novinář Cyrus Farivar. „Nezapojujte ten větráček do PC, pokud nechce být napadeni malwarem,“ upozorňoval podobně novinář New York Times Jeremy Bowers. Podobných doporučení se na internetu objevily desítky.

Zda větráček skutečně obsahuje nějaký malware, v tuto chvíli není známo. Klidně může sloužit jen k osvěžení v parním dni. Opatrnosti ale není nikdy dost.

Mohlo by se hodit:

Diskuze (25) Další článek: Britské sdružení spotřebitelů ostře kritizuje Microsoft za Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,