Kryptoměny | Elon Musk | Twitter

Na Twitteru zase řádil falešný Elon Musk. Lidem ukradl přes 32 tisíc dolarů

Nepodložená tvrzení úřadujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa o jeho „vítězství“ v probíhajících volbách nejsou jediný problém, který Twitter musí řešit. Události se rozhodli využít i podvodníci, kteří na sociální síti slibují rozdávat dárky k příležitosti probíhajícího politického boje. Jeden takový se vydával za Elona Muska a lidi připravil o více než 32 tisíc dolarů (730 tisíc korun).

Stejný scénář, který se již několikrát opakoval. Neznámý účet s verifikovaným štítkem si změní jméno na nějakou celebritu a pak vymýšlí způsoby, jak lidi připravit o peníze. Nejčastěji to padne právě na Elona Muska, jelikož jde o nevyzpytatelnou osobu, od níž podivné příspěvky všichni tak trochu čekají. Twitter v minulosti sliboval, že se na falešné účty vydávající se za šéfa Tesly zaměří, ale minimálně jeden mu tentokrát unikl pozornosti. 

Podvodný Elon Musk se objevil ve chvíli, když se chýlil ke konci volební den v USA a Trump začal prohlašovat, že zvítězil, byť ještě výsledky nebyly sečteny (stále nejsou). Falešný účet na prezidentovy příspěvky reagoval a napsal, že na oslavu úspěchu současné hlavy států rozdá kryptoměny, upozornil server Coingeek.

I když to celé bylo od pohledu absurdní, nemluvě o tom, že k podobnému podvodu dochází opakovaně, lidé opět naletěli a podvodníci si přišli na své. Jakmile uživatel kliknul na odkaz, který falešný Elon Musk sdílel, instrukce byly takové, že zájemce má poslat drobnou částku v bitcoinech či ethereu na přiloženou adresu. Slibováno mu bylo, že na oplátku dostane větší částku. 

Jenže nikomu samozřejmě nic nepřišlo a lidé peníze jen ztratili. Celkem se podvodníkům podařilo z důvěřivců vylákat 32 tisíc dolarů v bitcoinech a 6 tisíc dolarů v ethereu, takže škoda dosahuje téměř milionu korun. Jak to vypadá, sliby Twitteru, že proti tomuto typu podvodů zakročí, se příliš nenaplnily. Alespoň že zmíněný účet už je v tuto chvíli smazán.

Skutečný Elon Musk slibuje bateriovou revoluci:

Diskuze (12) Další článek: Ohlídejte dům i dítě: Srovnávací test levných domácích IP kamer

Témata článku: , , ,