Nad Aljaškou byla objevena záhadná radioaktivní částice

V srpnu 2016 byla nad Aljaškou detekována jediná radioaktivní aerosolová částice, která obsahovala malé množství obohaceného uranu. Tento objev sám o sobě rozhodně nebyl důvodem obavám, neboť dotyčná částice byla opravdu drobná – její šířka činila pouhých 580 nanometrů – a navíc se zdálo, že se troposférou pohybuje izolovaně. Nabízí se však otázka co tam vůbec dělala?

„Implikuje to, že existuje nějaký velmi malý zdroj uranu, kterému nerozumíme,“ konstatoval Daniel Murphy z National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Onen zdroj podle všeho není přirozený, neboť inkriminovaná částice je tvořena uranem-238 i uranem-235. „Během 20 let leteckých odběrů vzorků částic v globální atmosféře jsme se jen zřídkakdy setkali s částicemi s takovým obsahem 238U a nikdy s částicemi obohacenými 235U,“ komentovali to badatelé.

Uran-235 se používá v jaderných zbraních a palivu. Sice se vyskytuje i v přírodě, ale ve studovaném vzorku se ho nacházelo mnohem víc (s přihlédnutím k jeho velikosti), než aby bylo možné jeho původ vysvětlit takto.

Hypoteticky je možné, že částice byla nad Aljašku přenesena přes Tichý oceán vzdušnými proudy. V takovém případě by svou pouť s největší pravděpodobností nastoupila někde v Asie – například v Japonsku, Číně, nebo Severní či Jižní Koreji.

„Můj nejlepší tip je, že jejím zdrojem je Severní Korea,“ uvedl odborník na jadernou energii Arnie Gundersen. „Severní Korea má malý reaktor a plynové odstředivky pro mírné obohacování uranu-235... Je možné, že při výrobě nového paliva nebo extrakci plutonia z paliva, které již bylo v reaktoru, nějaký obohacený uran unikl do vzduchu.“

Diskuze (5) Další článek: Kde hledat slevy na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,