Nadějná zbraň proti CO₂: Nová metoda dokáže přeměnit plyn na tuhý uhlík a ještě přitom vznikne palivo

Výzkumný tým vedený odborníky z australské RMIT University vyvinul novou techniku, která dokáže účinně přeměnit CO2 z plynu na pevnou látku. Využívá tekuté kovy a může změnit náš dosavadní přístup k zachycování a ukládání uhlíku.

Současné metody se zaměřují na stlačování oxidu uhličitého do kapalné formy, po němž následuje přemístění na vhodné místo a vstřikování do podzemí. Transformace CO2 na tuhé částice by však mohla být mnohem ekologičtější.

„Sice nemůžeme doslova vrátit čas, nicméně přeměnit oxid uhličitý zpět na uhlí a pohřbít ho zpátky do země je tak trochu jako přetočit emisní hodiny,“ uvedl výzkumník Torben Daeneke.

Klepněte pro větší obrázek
Obrázek: RMIT University

„Až dosud bylo CO2 konvertován na pevnou látku pouze při extrémně vysokých teplotách, což bylo průmyslově neživotaschopné. Ale díky použití tekutých kovů coby katalyzátoru jsme ukázali, že je možné udělat z plynu uhlík při pokojové teplotě a to procesem, který je efektivní a škálovatelný,“ dodal.

Jak přesně to funguje? Oxid uhličitý se rozpustí v kádince naplněné elektrolytickou kapalinou a malým množstvím tekutého kovu, kterážto směs je následně nabita elektrickým proudem. CO2 se pomalu přeměňuje na vločky uhlíku, jež se přirozeně oddělují od povrchu tekutého kovu a umožňují kontinuální tvorbu tuhého uhlíkatého materiálu.

„Vedlejší výhodou tohoto procesu je to, že uhlík může nést elektrický náboj, stát se superkondenzátorem, takže by mohl být potenciálně využit jako součást budoucích vozidel,“ konstatovala vedoucí badatelka Dorna Esrafilzadeh. „Navíc při tomto procesu jako vedlejší produkt vzniká syntetické palivo, které rovněž může mít průmyslové aplikace.“

Diskuze (64) Další článek: AMD reaguje na uvedení GeForce GTX 1660 Ti, snižuje ceny svých grafických karet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,