Nadzvukový bombardér B-1B dostane spoustu dalších raket a hypersonické zbraně

  • Nadzvukový bombardér B-1B se dočkal dalších vylepšení
  • Jeho střední pumovnice byla zvětšena na téměř 7 metrů
  • Nově bude také schopen nést zbraně na vnějších závěsech

Nadzvukový strategický bombardér Rockwell B-1 Lancer je ve verzi B-1B, společně s letouny B-52 Stratofortress a B-2 Spirit, klíčovou součástí bombardovacího letectva US Air Force. Letectvo s nimi počítá přinejmenším do roku 2040. To ale znamená, že tyto bombardéry často absolvují vylepšení či výměnu technologií a zbraňových systémů.

Jak v dnešní době přibývají strategické šťouchance mezi USA a Čínou (a Ruskem), tak US Air Force usiluje o to, aby nadzvukové bombardéry B-1B mohly nést větší počet zbraní a také nové, pokročilé zbraňové systémy. Specialisté letectva vyvinuli prototyp obsahující nová vylepšení pro tyto bombardéry, k čemuž použili letoun z letky 412th Test Wing.

Jeho střední pumovnice je zvětšená z délky asi 4,6 metrů na téměř 7 metrů. Tak velká pumovnice je dostačující k tomu, aby se tam vešla pokročilá hypersonická zbraň. Takové rakety budou létat rychlostí Mach 5 a vyšší, což velmi ztíží obranu proti nim. Hypersonické zbraně jsou v dnešní době hitem výzkumu a výzbroje armád světových mocností, a americké letectvo má co dohánět.

Zbraně nově budou i na vnějších závěsech

US Air Force připravili ještě další vylepšení bombardérů B-1B, které se týká schopnosti nést zbraně na vnějších závěsech. Tuto schopnost měli B-1B již dříve, ale letectvo ji nevyužívalo, protože vnější závěsy zhoršují stealth vlastnosti letounu. Letci s těmito vnějšími závěsy na bombardérech B-1B vlastně ani necvičili. Po novém vylepšení pojmou bombardéry B-1B až 16 dalších raket na šest vnějších závěsů.

V současné době jsou bombardéry B-1B vyzbrojené až 24 raketami vzduch-země JASSM (Joint Air to Surface Standoff Missiles). Po zmíněných vylepšeních pojme jeden bombardér B-1B až 40 těchto raket, což představuje značnou bombardovací sílu. To jsou pro US Air Force dobré zprávy.

Letectvo ale musí zapracovat na celé flotile svých bombardérů B-1B. Jsou to skvělé stroje, ale stárnou. V této chvíli je údajně jen 7 z celkového počtu 62 letounů B-1B schopno plného nasazení na všechny typy misí, které by tento bombardér měl zvládnout. To představuje akutní problém, který musí americké letectvo vyřešit předtím, než se pustí do vylepšování svých bombardérů.

Titulní foto: Oletjens at English Wikipedia, CC-BY-SA-3.0

Diskuze (10) Další článek: Libra je hrozba pro finanční systém, varuje Francie a nechce kryptoměnu Facebooku v Evropě povolit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,