Námořníci po celém světě požadují protitorpédová torpéda

  • Vyvíjet fungující obranu proti torpédům není úplně snadné
  • Fyzika podvodního světa se hodně liší od prostředí nad hladinou
  • Odborníci námořnictva řady zemí se však snaží takovou technologii zprovoznit

Námořní mocnosti pracují na tom, aby měly k dispozici torpéda, s nimiž by bylo možné zlikvidovat vypálená torpéda protivníka. Některým se to daří více, jiným méně. Pokud by se taková technologie prosadila a rozšířila, tak by to znamenalo podstatné snížení hrozby, jakou dnes představují ponorky pro hladinové lodě. Změnilo by to trendy a rozložení sil v námořních bojích.

Podle nedávno zveřejněných informací se v tomto směru daří například Německu. Atlas Elektronik, dceřiná společnost ThyssenKrupp Marine Systems, vyvinula protitorpédové torpédo SeaSpider a v prosinci 2017 ho úspěšně otestovali u německého pobřeží Baltu.

Vyvíjet fungující obranu proti torpédům není úplně snadné. Odborníci doporučují představit si protiraketovou obranu, která by pracovala pod vodou. Fyzika podvodního světa je dost odlišná od prostředí nad hladinou. Velká potíž je například v tom, že pod vodou nefunguje detekce cíle radarem, která by umožnila v (téměř) reálném čase počítat trasu pro protitorpédové torpédo.

Přes překážky ke hvězdám

Navzdory zmíněným potížím se ale odborníci námořnictva řady zemí snaží takovou technologii zprovoznit. Ruské námořnictvo vyvinulo zbraňový systém Paket-E/NK, který je možné použít proti ponorkám i proti útočícím torpédům. Turecká společnost Aselsan zase před časem otestovala protitorpédové torpédo Tork.

Námořnictvo Spojených států vyvinulo podobný protitorpédový systém, ten se ale podle všeho neosvědčil. Jde o systém Surface Ship Torpedo Defense, jehož prototypy nainstalovali na amerických letadlových lodích. US Navy ho loni odepsali.

Specialisté námořnictva se domnívají, že komponenty tohoto systému, tedy zařízení pro včasnou výstrahu před torpédy a samotná protitorpédová torpéda, jsou natolik nespolehlivé, že se nevyplatí s nimi dále pracovat. Proto US Navy plánují prototypy systému Surface Ship Torpedo Defense z letadlových lodí v nejbližších letech zase odinstalovat, při naplánovaných servisních prohlídkách.

Jedním ze zásadních problémů protitorpédových systémů jsou falešná hlášení protivníkových torpéd. Německé protitorpédové torpédo SeaSpider to řeší tím, že kombinuje signály senzorů na palubě lodi se signály samotného torpéda. Podle vedoucího projektu SeaSpider Thorstena Bochentina je velkou předností jejich systému nízká cena za zásah proti útočícímu torpédu.

Například jedno pokročilé lehké torpédo MU90 Impact francouzsko-italského konsorcia EuroTorp stojí asi 2,1 milionu dolarů. SeaSpider by ho mohl zničit za zlomek této ceny. Výhodou je i to, že díky raketovému motoru může SeaSpider snadno operovat v mělkých pobřežních vodách, které se teď po celém světě stávají horkými místy námořních operací.

Diskuze (13) Další článek: Apple bojuje proti právu na opravu. Uživatelé by se prý mohli zranit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,