Napotřetí úspěch: Japonská soukromá raketa MOMO konečně doletěla do vesmíru

  • Startup Interstellar Technologies se potřetí pokusil vypustit malou nosnou raketu MOMO
  • Tentokrát zaznamenal úspěch
  • MOMO se stala prvním soukromým japonským zařízením, které doletělo až do vesmíru

Japonský startup Interstellar Technologies se potřetí pokusil vypustit svou malou nosnou raketu MOMO. Tentokrát byli úspěšní a raketa doletěla až do vesmíru, jako první soukromé japonské zařízení.

Poslední dobou je stále jasnější, že se další dějství dobývání vesmíru sehrají soukromé společnosti. Velké i malé privátní společnosti jsou jako živá voda, která teď proudí do žil kosmických letů. Nejvíce viditelné jsou ve Spojených státech, ale odvážné soukromé projekty se teď objevují i v řadě dalších zemí. Ne vždy se jim daří, takže je pro ně důležité vytrvat navzdory neúspěchům.

Výdrž prokázal i japonský vesmírný startup Interstellar Technologies Inc., který se zabývá vývojem malých nosných raket pro dopravu malých satelitů na nízké oběžné dráhy. Jejím cílem je co nejvíce snížit náklady pro lety na oběžnou dráhu.

Na konci července 2017 se Interstellar Technologies stal první japonskou společností, která se pokusila vypustit nosnou raketu, vyvinutou a postavenou ze soukromých prostředků.

První dva pokusy skončily fiaskem

Start rakety MOMO-1 se ale nepovedl. Pozemní kontrola ztratila kontakt s raketou 66 sekund po startu. Raketa doletěla do výšky 20 kilometrů a pak byl její let ukončen. Na konci července 2018 se odehrál druhý pokus Interstellar Technologies, když vzlétla nosná raketa MOMO-2. O čtyři sekundy později byla raketa zpět na startovací rampě a vybuchla ve spektakulární explozi.

Vytouženým úspěchem se v těchto dnech stal start rakety MOMO-3 z testovacího zařízení startupu u japonského města Taiki. Do třetice se to povedlo. Raketa dosáhla výšky přes 100 kilometrů, a pak podle plánu spadla do Tichého oceánu.

Interstellar Technologies prokázali, že jsou schopní dosáhnout kosmického prostoru, i když ještě zatím nemají v provozu technologii, která by dostala satelit po dosažení vesmíru na oběžnou dráhu.

Raketa MOMO-3 měřila asi 10 metrů, měla průměr 0,5 metru a vážila asi 1 tunu. Měla by být schopná dopravit asi 20 kilogramů nákladu na nízkou oběžnou dráhu. Interstellar Technologies teď očekávají, že získají zakázky od řadu společností a výrobců satelitů.

Diskuze (1) Další článek: Pro Windows 10 se chystá sada užitečných nástrojů inspirovaná PowerToys z Windows 95

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,