Google | Historie | Vyhledávače

25 let Googlu: podívejte se, jak se vyhledávač i celá firma proměnily

  • Před 25 lety začal fungovat vyhledávač Google
  • Stejnojmenná firma se velmi brzy začala rychle rozrůstat
  • Nyní Google zaměstnává zhruba 180 tisíc lidí a spadá pod Alphabet

1998: Rok, kdy vznikl Google. Ale který den?

27. září 1998 je jedním z nejvýznamnějších milníků internetu. Je to den „narození“ Googlu.

Kolem data, které by mělo být považováno za důvod k oslavám ale panuje řada nejasností. Důležitých termínů je v historii Googlu hned několik. Můžeme začít počítat od ledna 1996, kdy spoluzakladatelé společnosti Google Larry Page a Sergey Brin začali pracovat na vyhledávači, původně vyvíjeném pod názvem BackRub. Z něj se později stal Google.

Za důležitý milník lze považovat také 15. září 1997, což je den, kdy byla registrována doména google.com. Téměř přesně o rok později - 4. září 1998 - byla formálně založena společnost Google, Inc.

Kdy bychom tedy měli slavit narozeniny největšího vyhledávače? Tuto otázku rozlouskl Google až v roce 2005, kdy jako oficiální termín stanovil právě 27. září 1998.

3, 2, 1, start!

Před dvaceti lety tedy Larry Page a Sergey Brin založili Google a veřejně spustili svou službu internetového vyhledávače. Ve srovnání s řadou konkurentů, stavějících často na katalogu, vynikal především svou jednoduchostí. Úvodní stránka byla prostá a vedle vyhledávacího pole obsahovala jen několik odkazů a formulář pro přihlášení k odběru novinek.

Takto vypadal Google v roce 1998
Takto vypadal Google v roce 1998

Larry Page a Sergey Brin byli zásadně proti používání v té době populárních reklamních vyskakovacích oken, stejně tak odmítali model „vyhledávače financovaného reklamou“. Co se týče úvodní stránky, to ctí Google dodnes, ale jinak už žije právě z reklamy.

Do konce roku 1998 indexoval vyhledávač přibližně 60 milionů webových stránek. Na domovské stránce se sice skvěl přídomek „beta“, přesto dokázal Google záhy po svém spuštění přesvědčit laickou i odbornou veřejnost zejména relevancí poskytovaných výsledků.

Diskuze (3) Další článek: DJI Mini 4 Pro. Stále je to miniaturní dron, ale teď dostal profesionální výbavu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,