NASA nabízí soukromým společnostem až 400 milionů dolarů na vývoj vesmírných stanic

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 6

Názory k článku

avatar
03. 04. 2021 10:49

Podľa mňa by sa mal vývoj v tomto smere zamerať na vývoj a testovanie orbitálnych staníc s umelou gravitáciou. Teoreticky to až taký problém nie je, chcelo by to však vyskúšať v praxi. Niečo ako Vesmírna odysea 2031.
Ideálne predpoklady pre tento typ stanice má podľa mňa Space X. Stačilo by na orbite spojiť k sebe 2 rakety Starship (dolu, v sekcii motorov) a medzi tieto 2 rakety vsunúť primerane dlhý (na základe výpočtov) medzikus. Možno by stačila len masívna železná tyč, resp. tyče, možno tubus rovnako široký ako Starship (podrobnosti nechám expertom).
Potom by už stačilo "len" konštrukciu roztočiť pomocou motorov v prednej časti Starship (predpokladám, že ich tam bude mať, podobne ako ich tam mali raketoplány - kvôli manévrovateľnosti vo vesmíre).
Existovali by tak 2 stanice v jednom komplexe. Starship má byť až pre 100 ľudí, takže miesta by tam bolo určite až-až.
Starship však bude mať niekoľko palúb, a v tom prípade by mala byť na každej z palúb trochu iná gravitácia. Najväčšia "v nose" rakety a s každým poschodím /patrem/ by sa mala znižovať.
Ešte jedno vylepšenie. V strede osi celej konštrukcie by mohol byť modul s väčším rozmermi (rádovo metre), či už v tvare valca alebo gule. V tomto priestore by potom mal byť bezváhový stav.
Ak by sa konštrukcia osvedčila, v nasledujúcich projektoch by sa podobná konštrukcia mohla stať aj kozmickou loďou s umelou gravitáciou. Musela by byť samozrejme doplnená motormi (upevnenými napr. na spojovacích tyčiach). Celé by sa to neustále kvôli umelej gravitácii otáčalo okolo svojej osi a súčasne by to ešte malo dopredný pohyb. Čo sa týka paliva, bolo by tam dosť miesta na uskladnenie paliva aj na cestu na Mars, aj na cestu späť. A nie na jednu cestu, ale hneď niekoľko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
02. 04. 2021 09:20

Tady Plha, se taky hlásím o nějaký příplatek.
Pracuji na vývoji kosmického záchodu. Dostat odpadky na Zem stojí jisté množství energie, kterou je nutné nahoru dopravit. Já vím, není to na Zem, je to jen určité zbrzdění, aby shořely v atmosféře. Stejně tak je (stále) potřeba jisté množství energie, aby se ISS udržela na oběžné dráze a neklesala.
Proč nevyužít "odpad" k urychlení celé ISS? Odpad uložený do plastové kapsle bude umístěn do výmetného mechanismu a "vystřelen" ZA ISS (podle směru pohybu). Zpětná reakce nepatrně urychlí ISS a odpad bude zpomalen, aby skončil v atmosféře.
NASA těš se.

"Miláčku, padá hvězda. Honem si něco přej. A támhle další..."
"Neblbni, na ISS měli hrachovku"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor