NASA nestihne vyrobit skafandry pro přistání na Měsíci. Elon Musk se hlásí…

NASA nestihne připravit skafandry potřebné pro přistání na Měsíci v roce 2024. Alespoň to plyne z nového auditu Office of Inspector General.

„Vzhledem k těmto očekávaným zpožděním ve vývoji skafandrů není přistání na Měsíci koncem roku 2024, jak NASA aktuálně plánuje, proveditelné,“ uvádí se mj. v dotyčném doumentu.

Hlavní problém spočívá v tom, že náklady na vývoj prudce rostou – do roku 2025 by prý mohly činit více než miliardu dolarů. Situaci navíc zkomplikovala také pandemie nemoci COVID-19.

Zachrání situaci SpaceX?

Na toto pesimistické zjištění zareagoval i Elon Musk, který na Twitteru uvedl, že v případě nutnosti by mohla pomoct jeho SpaceX.

A zdá se, že NASA skutečně nezbude nic jiného než služeb vybraných soukromých společností využít. Již v červnu ostatně zveřejnila návrh žádosti o nabídku (request for proposal, RFP).

V něm potenciální zájemce o spolupráci vyzývá, aby předložili své koncepty „komerčně postavených skafandrů a podpůrných služeb pro výstupy do vesmíru na Mezinárodní vesmírná stanici“.

Titulní ilustrační foto: NASA Kennedy, CC BY-NC-ND 2.0

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (45) Další článek: Twitter v novém kabátku přináší vlastní font, kontrastnější tlačítka a méně vizuálního nepořádku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,