NASA | SLS

NASA oficiálně zahájila sestavování rakety Space Launch System

NASA oficiálně zahájila sestavování rakety Space Launch System (SLS). To bude probíhat v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Půjde-li vše dobře, historický první let se uskuteční někdy v průběhu příštího roku. A za dalších několik let na palubě SLS v rámci mise Artemis vyrazí lidé na Měsíc...

Raketa bude sestavována na mobilní odpalovací plošině s věží o výšce cca 115 metrů, která se koncem října vrátila z rampy LC-39B do haly VAB. Inženýři prý začnou montáží mohutných boosterů, tedy pomocných vzletových stupňů.

Klepněte pro větší obrázek

„Nasazení prvního kusu rakety SLS na mobilní odpalovací plošinu představuje významný milník pro program Artemis,“ uvedl Andrew Shroble ze společnosti Jacobs Engineering Group, která se na tomto projektu podílí.

Připomeňme, že firma Northrop Grumman nedávno v Utahu provedla úspěšný test výše zmíněného boosteru. Podle oficiální dokumentace jde o „největší raketový motor na tuhé palivo, jaký byl kdy vyroben k letu“.

Zážeh byl tak silný, že zapálil vegetaci na okolních kopcích. „Z našeho pohledu to vypadá, že všechno šlo skvěle,“ konstatoval komentátor NASA TV během živého přenosu akce.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (5) Další článek: Moneta Monety Bank chystá nové internetové bankovnictví. Už nebude závislé na SMS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,