NASA označila letošní červenec za extrémní. Na celém světě se střídala jedna vlna veder za druhou

V létě 2022 se na celém světě střídala jednala vlna veder za druhou, uvádí na webových stránkách NASA Earth Observatory. Horka, zejména v Evropě a Asii, způsobila tisíce úmrtí a ve Velké Británii byl 19. července zaznamenán nejteplejší den v historii, když teploty překonaly hranici 40 °C.

Podobná situace byla i ve Spojených státech, kde bylo horko všudypřítomné a přetrvávající, protože atmosférické systémy vysokého tlaku vytvořily stagnující tepelné kopule. Téměř ve všech oblastech kontinentálních USA panovaly nadprůměrné teploty a extrémní vedra, která v mnoha regionech navíc ovlivňovala vysoká vlhkost vzduchu, jež ohrožovala životy a zdraví.

Extrémní způsob léta

V červnu a červenci tohoto roku zasáhly Evropu, severní Afriku, Blízký východ a Asii vlny veder, kdy teploty místy přesáhly 40 stupňů Celsia a překonaly mnoho dlouholetých rekordů. Pochopitelně se v této souvislosti začala objevovat otázka, zda za letošní extrémy mohou probíhající klimatické změny.

Steven Pawson z Goddardova střediska vesmírných letů je přesvědčen, že za stávající počasí mohou lidé. „Rozsáhlá oblast extrémních (a rekordních) veder je dalším jasným ukazatelem toho, že emise skleníkových plynů způsobené lidskou činností vyvolávají extrémy počasí, které ovlivňují naše životní podmínky.“ konstatoval.

V západní Evropě, která se již předtím potýkala s velkým suchem, vlna veder podpořila požáry, jež řádily v Portugalsku, Španělsku a některých částech Francie. V Portugalsku dosáhly 13. července teploty ve městě Leiria, kde shořelo více než 3 000 hektarů, 45 °C. Více než polovina země byla v pohotovosti, protože hasiči bojovali se čtrnácti aktivními požáry.

Ve Spojených státech extrémní vedra za posledních 30 let zabila v průměru více než 700 obyvatel ročně. Horko je v USA hlavní příčinou úmrtí způsobených počasím a způsobuje více úmrtí než hurikány, tornáda, záplavy nebo extrémní mrazy.

Lesní požáry

Snímek níže ukazuje polohu detekovaných požárů v Portugalsku a Španělsku, jak je 12. července 2022 zaznamenala sada radiometrů VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) z družice Suomi NPP. Mezi výrazné detekované požáry západně od Madridu patří město Las Hurdes, kde shořelo více než 1 500 hektarů lesa.

Klepněte pro větší obrázek Požáry v Portugalsku a Španělsku

V Itálii přispěla rekordní vedra k tomu, že se 3. července zřítila část ledovce Marmolada v Dolomitech. Lavina sněhu, ledu a kamení zabila 11 turistů. Ve Spojeném království vydal meteorologický úřad varování před extrémními vedry, protože se očekávalo, že teploty budou nadále stoupat a možná překonají historická maxima, což se také stalo.

Tunisko v severní Africe zažilo vlnu veder a požáry, které poškodily úrodu obilí. 13. července dosáhla teplota v hlavním městě Tunisu 48 °C, čímž byl překonán čtyřicet let starý rekord. V Íránu koncem června dosáhly teploty dokonce spalujících 52 °C.

„Takové extrémní horko má přímé dopady na lidské zdraví a přináší i další důsledky, včetně požárů, které se nyní objevují v Evropě a Africe a jež v posledních letech řádí v Severní Americe,“ upozornil Steven Pawson.

Diskuze (5) Další článek: Rusové si už nemohou ani vylepšovat angličtinu. Cenzoři v Roskomnadzoru zakázali další služby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,