NASA chtěla astronauty vybrané pro misi Artemis II překvapit. Nebylo to jednoduché

Oživeno 7. dubna

NASA se rozhodla tři své astronauty vybrané pro misi Artemis II překvapit a oznámit jim tuto novinku nějakým nezapomenutelným způsobem. Nakonec to ale nebylo vůbec jednoduché.

„Chtěli jsme najít způsob, jak dostat všechny ty jedince do stejné místnosti, aniž by věděli, o co jde – udělat to pro ně speciální,“ uvedl Joseph Acaba, který má ve výše jmenované kosmické agentuře tyto věci na starost, pro deník The New York Times.

To mj. znamenalo zajistit, aby se ve stejný den dostavili do Johnson Space Center – tedy pozvat je na schůzky na úplně jiná (samozřejmě fiktivní) témata.

Christina Koch se však právě nacházela v několik kilometrů vzdálené Neutral Buoyancy Lab a proto navrhovala, že se zúčastní pouze virtuálně. Její šéf to nicméně zamítnul.

Budoucí velitel mise Reid Wiseman se zase zdržel u lékaře, zatímco Victor Glover pro změnu na obědě.

„Měli trochu zpoždění,“ komentoval to Acaba. „A štěstí, že jsem už nechtěl změnit názor.“


NASA oznámila jména astronautů, kteří se během nadcházející mise Artemis II vydají k naší přirozené družici.

Do čtyřčlenného týmu se nakonec dostali Victor Glover, Reid Wiseman, Christina Koch a Kanaďan Jeremy Hansen. Poslední jmenovaný se stane prvním neamerickým astronautem, který kdy k Měsíci vyrazil.

Start je naplánován na závěr příštího roku. Výše jmenovaná čtveřice poletí na palubě kapsle Orion, kterou do vesmíru vynese raketa Space Launch Systém (SLS).

Na povrch až za dva roky

Nutno dodat, že posádka nikdy nevstoupí na oběžnou dráhu Měsíce – všech 10 dní stráví v dosahu zemské gravitace, kde bude mj. testovat navigační i další systémy výše zmíněného Orionu.

K přistání na lunárním povrchu (konkrétně v oblasti jižního pólu) dojde až v roce 2025 – tedy za předpokladu, že v mezičase nenastanou žádné komplikace.

I tak se však Glover, Wiseman, Koch a Hansen zapíšou do historie kosmonautiky jako lidé, kteří alespoň částečně navázali na úspěch účastníků legendární mise Apollo 17.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Váš názor Další článek: Svlékací neuronka Pornpen má hromadu novinek a vydělává. Dalším velkým krokem jsou nahatá AI videa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,