NASA zaplatí startupu symbolický jeden dolar za měsíční prach

NASA uzavřela dohody se čtyřmi startupy, od nichž chce koupit měsíční prach shromážděný během jejich plánovaných misí. A jednomu z nich zaplatí pouhý dolar.

Konkrétně se jedná o coloradský startup Lunar Outpost. Zajímavé je, že ostatní společnosti by měly dostat nesrovnatelně víc peněz: dvě po 5000 dolarech a zbývající čtvrtá dokonce 15 000 dolarů.

Všechny tyto dohody nicméně mají tentýž symbolický účel: mají demonstrovat, že soukromé firmy mohou těžit měsíční zdroje… a že za ně od NASA obdrží finanční odměnu.

Důležitý precedens

Jinými slovy, jmenována kosmická agentura chce ukázat, že těžba a využívání takových zdrojů je povolena – minimálně v mezích omezení stanovených dokumentem Outer Space Treaty z roku 1978.

Podle činitele NASA Mike Golda je vytvoření podobného precedensu velmi důležité a to i z hlediska plánů na kolonizaci Marsu.

„Musíme se naučit vyrábět si vlastní vodu, vzduch a dokonce i palivo,“ řekl Gold agentuře AFP. „Život mimo Zemi umožní ambiciózní výzkumné aktivity, které povedou k úctu vzbuzující vědě a nebývalým objevům.

Diskuze (4) Další článek: Umělec si udělal srandu z hlouposti „chytrých“ asistentů. Na Spotify nahrál album s názvem „Ok Google Play Music“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,