NATO se chystá zahájit svou strategii militarizace vesmíru

Očekává se, že Severoatlantická aliance koncem tohoto týdne představí svou strategii pro operace v kosmu. Ten se podle jejích představitelů v poslední době stal „více přeplněným, napadnutelným a konkurenčním“ místem.

Jak roste počet zemí schopných vypouštět i ničit satelity, NATO je stále více motivováno k přípravě na budoucnost, kde se vesmír lehce může stát dějištěm mezinárodního konfliktu.

Nejmenovaný dobře informovaný zdroj agentuře Agence France-Presse prozradil, že NATO se pravděpodobně bude spoléhat na síť satelitů vlastněných jednotlivými členskými zeměmi, která by se měla stát pevným obranným valem proti jakékoliv čínské či ruské agresi.

Hvězdné války na obzoru?

„Vesmír je součástí našich každodenních životů, a přestože může být využíván pro mírové účely, může být rovněž být využit k agresi,“ komentoval to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Satelity mohou být rušeny, hacknuty nebo přeměněny na zbraně. Antisatelitní zbraně by mohly ochromit komunikaci, takže je důležité, abychom byli ostražití a schopní pružně reagovat,“ dodal.

V této souvislosti zazněl i názor, že do určité míry jde o jakousi „nabídku smíru“ americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten v minulosti kritizoval členy NATO kvůli nízkým defenzivním výdajům a opakovaně volal po vzniku vesmírných sil v USA.

Diskuze (5) Další článek: O Bitcoin opět roste zájem a cena letí vzhůru. Možná za to vděčí Facebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,