Chytrá domácnost | IFTTT | Navigace

Navigace TomTom spolupracuje s IFTTT, při odjezdu z domu zhasne osvětlení a zavře garáž

Výrobce satelitních navigací TomTom oznámil novou řadu svých produktů označovanou jako GO Premium. Jednou z proklamovaných výhod je schopnost spolupráce s internetovou službou IFTTT. Díky tomu lze na navigaci navázat další gadgety a spotřebiče chytré domácnosti, jako jsou žárovky či termostaty.

IFTTT („If This Then That“ - „pokud se stane toto, udělej tamto“) je služba, propojující webové aplikace různých poskytovatelů. Funguje na principu podmínek a následných akcí – například přes ní můžete nastavit, že pokud máte v kalendáři naplánovanou schůzku, rozsvítí se v uvedeném čase žárovky v zasedací místnosti.

Navigace a automatizace

Nizozemskému výrobci automobilových navigačních přístrojů nesporně udělaly čáru přes rozpočet navigace v chytrých telefonech, které jsou mnohdy k dispozici zdarma. V silné konkurenci tak musel najít nové cesty k zákazníkům, jimž nabídne něco navíc – v tomto případě možnost propojení s chytrou domácností.

TomTom přišel s nápadem spojit informace z navigace s automatizací mnoha každodenních činností. Nevymýšlel přitom kolo, ale spolehl se na osvědčené řešení v podobě IFTTT, jehož podporu zahrnul do své produktové řady GO Premium.

Při propojení TomTomu GO Premium s IFTTT lze definovat různé interakce mezi navigací a dalšími spotřebiči a službami. Uživatel může třeba nastavit, aby se po návratu domů automaticky zapnulo topení, při odjezdu zhasla světla a při příjezdu do ulice se otevřela garáž.

TomTom GO Premium

Možnosti interakce jsou však podstatně širší – navigace například může komunikovat s hlasovými asistenty Google a Siri, dokáže ovládat chytré termostaty Nest nebo automaticky spustit robotický vysavač iRobot po vašem odjezdu.

Kromě podpory IFTTT chce nová navigace zaujmout řidiče například možností sdílení trasy a předpokládaného času příjezdu. Z dalších funkcí jmenujme aktualizaci map a softwaru přes Wi-Fi, statistiky jízd, varování před rychlostními radary či aktuální dopravní informace TomTom Traffic.

„Krabičková navigace“ TomTom GO Premium se již prodává na oficiálních stránkách. Základní varianta s 5" obrazovkou přijde na 9 290 korun, za větší 6" verzi Premium X s příslušenstvím navíc si výrobce účtuje 11 790 korun.

Diskuze (13) Další článek: Otestujte výkon svého prohlížeče pomocí nového nástroje od tvůrců WebKitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,