Sledovali jsme on-line, jak se Crew Dragon vrátil na Zemi. Pusťte si český záznam

Záznam česky komentovaného přímého přenosu přistání lodě Crew Dragon:

Aktualizace z 2. 8. 2020

22:12: Oba astronauti jsou už venku. 

22:00: Dveře Crew Dragonu jsou konečně otevřené a obsluha vstupuje dovnitř. Otevření zpozdil nález nízké koncentrace toxického okysličovadla v oblasti vchodu, tyto zbytky bylo nutné vyčistit.

21:18: Crew Dragon je už na palubě záchranné lodi, bude následovat otevření krytu.

20:48: Loď Crew Dragon na čtyřech padácích dosedla na hladinu Mexického zálivu.

20:15: Probíhá český přímý přenos, sledujte video v horní části článku.

20:00 Za 10 minut skončí textové zpravodajství a začne přímý přenos přistání s českým komentářem. 

19:55 Crew Dragon manévruje, aby se dostal do správné pozice pro oddělení spodní části („trunku“)... a oddělení úspěšně proběhlo. Tepelný štít je nachystán.

19:45 NASA zveřejnila několik prvních fotografií z příprav na vyzvednutí Crew Dragonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

19:25 Doug Hurley potvrdil, že Crew Dragon je v dobrém stavu. Loď Go Navigator se aktuálně nachází cca 3 námořní míle od cílového místa. Kromě ní  je na cestě také výzkumné letadlo NASA WB-57, které bude dokumentovat sestup.

18:30 Hurley a Behnken se připravují. Mj. požili velké množství vody, která jejich tělům pomůže znovu se aklimatizovat na zemskou gravitaci.

17:55 Přistání se blíží. Záchranná loď SpaceX zvaná „Go Navigator“ odplula z Pensacoly a zamířila do Mexického zálivu. Poté, co se Crew Dragon ocitne v oceánu, k němu z této lodi vyrazí dva rychlé čluny a větší z nich ho pomocí speciálního rámu vyzvedne z vody.

01:35: Odpojení bylo potvrzeno! Kosmická loď Crew Dragon po téměř 9 týdnech odlétá od Mezinárodní vesmírné stanice a míří zpátky na Zemi. Další informace vám přineseme později během dnešního dne.

01:30 Odpojování začalo. Zatím vše probíhá dobře.

01:25: Za cca 5 minut se Crew Dragon začne odpojovat od Mezinárodní vesmírné stanice.

01:20 Crew Dragon má zelenou! „Naše hledí jsou dole a jsme připraveni k odletu,“ hlásí Hurley.

00:20 Přípravy na odpojení Crew Dragonu od Mezinárodní vesmírné stanice pokračují – Cassidy právě zavřel přední poklop na modulu Harmony.

00:05 Velitel Expedition 63 Chris Cassidy uzavřel poklop APAC, který se nachází na straně Mezinárodní vesmírné stanice. Následně se otevřely ventily uvnitř dokovacího portu a začal proces odtlakování vestibulu mezi Crew Dragonem a ISS.

00:00 Oba astronauti již mají své skafandry na sobě a právě dokončili kontrolu jejich těsnosti.


Aktualizováno 1. 8. 2020

23:40 Hurley a Behnken jsou již na palubě Crew Dragonu. Nyní si začnou oblékat své skafandry. Ty jim mj. umožňují komunikovat s týmy na Zemi (prostřednictvím mikrofonů zabudovaných v helmách).

23:25 Douglas Hurley a Robert Behnken se chystají přemístit do Crew  Dragonu. Jakmile k tomu dojde, poklopy mezi dotyčnou kosmickou lodí a Mezinárodní vesmírnou stanicí se uzavřou. Hovor „Go-No Go“ by měl proběhnout v neděli kolem 1:20 CEST.

23:05 Za cca 10 minut začne NASA TV vysílat živý přenos.

20:25 Pokud jde o počasí, u pobřeží Pensacoly (primární přistávací oblast) i u pobřeží Panama City v Mexickém zálivu (alternativní oblast) jsou podmínky momentálně ideální.

18:45 Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken poděkovali svým kolegům z Mezinárodní vesmírné stanice za produktivní dvouměsíční návštěvu, připravili Crew Dragon k odletu a čekají na poslední „go“ od letových kontrolorů.


Aktualizováno 31. 7. 2020

Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley dnes promluví o nadcházejícím odletu kosmické lodě Crew Dragon z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tisková konference se bude konat v 10:45 EDT (16:45 CEST) a potrvá 30 minut.

Podle dostupných informací se této akce zúčastní rovněž současný velitel Expedice 63 Chris Cassidy. Přímý přenos konference bude možné sledovat na NASA TV.

Zatím stále není jasné, zda počasí umožní, aby návrat Crew Dragonu na Zemi proběhl podle plánu. „Týmy budou i nadále pozorně sledovat tropickou bouři Isaias a vyhodnocovat dopady na počasí kolem poloostrovu Florida,“ píše se mj. na blogu Commercial Crew Program.

Dodejme, že o primární přistávací oblasti by mělo být rozhodnuto 6 hodin před odpojením lodi od ISS.


Aktualizováno 30. 7. 2020

Kosmická loď Crew Dragon je sice připravena na návrat, ale situaci ještě může zkomplikovat počasí. V Kennedy Space Center to včera řekl novinářům administrátor NASA Jim Bridenstine.

dostupných informací plyne, že v neděli možná bude u pobřeží Floridy řádit tropická cyklóna, která by mohla lehce způsobit zpoždění.

„Počasí sledujeme velmi pečlivě,“ prohlásil manažer Commercial Crew Program Steve Stitch. „Máme řadu přistávacích míst a mnoho dní v budoucnosti, takže budeme pozorovat tuto tropickou bouři… budeme to brát den po dni.“

V současné době stále platí původní plán. Finální rozhodnutí by mělo padnout přibližně hodinu před odpojením Crew Dragonu od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). „Krása tohoto vozidla spočívá v tom, že můžeme zůstat v doku u vesmírné stanice,“ poznamenal Stitch.

Pokud budou podmínky špatné, Crew Dragon by se k Zemi vydal nejdříve v pondělí 3. srpna. Ve vodách Atlantiku by pak pravděpodobně spočinul o den později.


Aktualizováno 28. 7. 2020

Server Universe Today zveřejnil zajímavé informace o tom, co čeká astronauty Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho během cesty zpět na Zemi. Kosmická loď Crew Dragon se nejprve odpojí od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a na krátkou chvíli zažehne své motory, aby mezi ní a stanicí vznikla určitá vzdálenost.

Jakmile bude dostatečně daleko, zažehne motory znovu – tentokrát už na delší dobu, aby se dostala na správnou letovou dráhu.

Předtím, než začne sestupovat do zemské atmosféry, Crew Dragon odhodí spodní část („trunk“), v níž se nacházejí palivové nádrže, solární panely a další hardware, čímž se odhalí tepelný štít.

 Jak Elon Musk přiznal v nedávném rozhovoru s Irene Klotz z Aviation Week, právě této fáze se obává nejvíce. Jedním z důvodů je přitom i samotný design Crew Dragona – konkrétně umístění únikových trysek, které „vytváří asymetrii“.

Rychlost lodi při její pouti atmosférou bude činit až 30 870 km/hod. V důsledku toho dojde k neuvěřitelnému tření vzduchu, které způsobí, že teplota vně Crew Dragonu dosáhne 1925 °C.


Aktualizováno 27. 7. 2020

NASA TV připravuje přímý přenos návratu Crew Dragonu na Zemi. Vysílání odstartuje v sobotu 1. srpna v 15:10 CEST, kdy diváci uvidí krátké rozloučení na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ve 23:15 CEST pak začnou přípravy na odlet.

Již tuto středu 29. července se uskuteční tzv. Return Flight Readiness Review brífink, jehož se zúčastní Jim Bridenstine (administrátor NASA), Steve Stich (manažer Commercial Crew Program), Joel Montalbano (manažer International Space Station Program) a Benji Reed (šéf pilotovaných misí SpaceX).

Na pátek 31. července je pak naplánována Crew News Conference z ISS s astronauty Bobem Behnkenem, Douglasem Hurleym a Chrisem Cassidym.

Behnken a Hurley promluví rovněž na další Crew News Conference, která by měla proběhnout dva dny po přistání, tedy v úterý 4. srpna v  Johnson Space Center.


Astronomové Bob Behnken a Doug Hurley sice 31. května na palubě Crew Dragonu bez problémů dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), nicméně mise Demo-2 zdaleka není u konce. Kosmická loď společnosti SpaceX se totiž ještě musí vrátit zpět na Zemi.

A NASA konečně stanovila předběžné datum, kdy k tomu dojde: 1. srpna by se Crew Dragon měl odpojit od ISS a o den později přistát v Atlantském oceánu, kde posádku vyzvedne loď.

Kyle Herring z Johnson Space Center v rozhovoru pro CNBC uvedl, že nad přesným časem odletu z ISS stále visí otazník. Bude totiž záležet i na aktuálních povětrnostních podmínkách. Pokud ale nenastanou komplikace, mohlo by to být kolem 20:00 ET, čili 02:00 CET (2. srpna).

Připomeňme, že Crew Dragon si zatím vede výtečně, což nedávno potvrdil i manažer Commercial Crew Program Steve Stich. Jedním z důvodů této chvály je skutečnost, že fotovoltaická pole lodi se vypořádávají se škodlivým zářením ze Slunce mnohem lépe, než se předpokládalo.

Diskuze (153) Další článek: Testlab: Vyzkoušeli jsme deset 14" notebooků s cenou do 20 000 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,