Drony

Nečekané využití dronů: V Mexiku s nimi pašují drogy

Nové technologie přinášejí i nové způsoby, jak vykonávat nelegální činnost. V Mexiku drogové kartely zjistily, že velké drony mohou posloužit jako ideální nástroje k překonávání hranice a pašování zboží, a nakládají je co nejvíc to jde. Jeden takový dron s 5,9 kilogramy drog právě policie zadržela, informuje agentura AP.

V souvislosti s dronem policie zadržela 25letého Američana Jorge Edwin Rivera, který necelý kilometr a půl od hranice mezi Mexikem a San Diegem zařízení ovládal. Mezi zeměmi se snažil převést téměř 6 kilogramů metamfetaminu v hodnotě zhruba 46 tisíc dolarů (něco málo přes milion korun).

Co tento pokus odlišuje od předchozích, je velikost dronu, který pašerák použil. Místo malých „obyčejných“ měl k dispozici profesionální nákladní dron DJI Matrice 600, který je vysoký 60 cm a uveze až 15,1 kilogramů. Tyto drony se pro širokou veřejnost objevily až v relativně nedávné době, takže je dříve drogové kartely nemohly používat. Právě malé nákladní schopnosti dronů byly podle policie důvod, proč je dříve pašeráci tolik nepoužívali.

DJI Matrice 600 podle stránek DJI stojí 5 tisíc dolarů (110 tisíc korun). Výrobce jej inzeruje pro použití ve filmovém průmyslu k držení velkých kamer.

Kde se ale malé drony používají už delší dobu, je k pašování věcí do věznic. Tam logicky mohutný nákladní dron neposlouží, k tomu kriminálníci využívají malé hobby drony, jejichž účelem je vniknout do objektů nepozorovaně. Jen minulý týden se neznámému pachateli podařilo pomocí dronu dostat do michiganského vězení balíček marihuany.

Diskuze (35) Další článek: Disney Research naučil umělou inteligenci hodnotit povídky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,