Nehody a katastrofy, které zbytečně zabíjely

Na takových katastrofách a počtu obětí má pochopitelně hlavní podíl člověk. Zanedbáním bezpečnosti, ignorováním historie, selháním výstražného systému. Jindy doplatili obyvatelé přístavních měst na nezodpovědnost správy, která vpustila na dohled obytných čtvrtí lodě s nebezpečným nákladem.

Pokud pak takové tragédie postihly sovětská města, o jejich příčinách a následcích se mlčelo. I dnes se fakta o nich jen obtížně dohledávají.


Kurša, utajená bolest

Sídlo Kurša (mapa) bylo v ruské Rjazaňské oblasti založeno někdy po bolševickém puči v minulém století. Mělo svým obyvatelům, což byli dřevorubci a dělníci dřevozpracujícího průmyslu se svými rodinami, poskytnout to nejnutnější. Žádný komfort. Komunistická vláda potřebovala výsledky, nikoli lidi. Když pak v horkém létě roku 1936 začaly hořet okolní lesy, nikdo také neuvažoval o evakuaci obyvatel Kurši.

V noci na 2. srpna, když se hukot požáru blížil, nasedly místní ženy a děti pro jistotu do úzkokolejného vlaku, který převážel dřevo do nedaleké Tumské. Musely však čekat, až se naloží i dřevo – to mělo přednost. Znamení k odjezdu, dal-li vůbec někdo nějaké, však už přišlo pozdě. Ve vlaku, který vzplál během jízdy, nikdo nepřežil. V samotném městečku uhořelo přes dvanáct set lidí, zachránilo se jich jen několik, které napadlo schovat se ve studni či malém rybníčku, nebo se jim podařilo doběhnout na nedaleký, porostu zbavený kopec.

Tip: Podívejte se na současné fotografie zbytků obce

Diskuze (5) Další článek: Co nového v hardwaru: AMD ukázalo sílu, grafiky mizí z obchodů a paměti pořád stojí ranec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,