Nejbizarnější létající auto využívá obří rotory. Vyrobil ho čínský konkurent Tesly

Který prototyp létajícího auta je nejbizarnější? Pravděpodobně ten, který nedávno představil Xpeng – známý čínský výrobce elektromobilů a rival Muskovy Tesly.

Důvodem je skutečnost, že dotyčný prototyp – interně známý jako X3 – v podstatě vypadá jako úplně normální auto. Až na to, že disponuje obrovskými rotory, které byste očekávali spíš na nějakém komerčním dronu.

Níže se můžete podívat na videozáznam jeho prvního letu. X3 se postupně zvedá ze země a vznáší ve výšce cca 10 metrů. Jakmile se stabilizuje, pomalu vyrazí vpřed. Později se dokonce dokáže otočit a vrátit se do výchozího bodu, kde hladce přistane.

Jelikož celý tento kolos dle dostupných informací váží téměř 2 tuny (hodně z této hodnoty nepochybně připadá na baterii), jde o obdivuhodný výkon.

Díky tomu, že rotory byly navrženy jako zatahovací, X3 může být – alespoň teoreticky – provozován i na pozemních komunikacích, což pro většinu létajících aut neplatí.

Velkou neznámou je ovšem zatím řešení interiéru. Okna prototypu jsou zakrytá nebo zatemněná, takže není jasné, jak velkou část vnitřního prostoru zabírá hardware.

Diskuze (15) Další článek: Návod na hlasové ovládání a diktování českého textu v Apple macOS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,