Internet | Bezpečnost | DDoS

Nejhrůznější DDoS historie: Byl silnější než celý český internet ve špičce

Zatímco ještě před rokem dosahovala síla těch největších útoků DDoS směšných stovek Gb/s, letos to jsou už Tb/s. Před pár dny se musel s 1,3Tb/s útokem potýkat GitHub a včera se bezpečnostní experti z Arbor Networks pochlubili, že ochránili nejmenovaného amerického internetového poskytovatele před masivní dělostřelbou, která dosahovala datového toku až 1,7 Tb/s!

Jen pro představu, dvěma největšími českými peeringy, což jsou uzly, které propojují tuzemské operátory a hostingová centra, během denní špičky proteče okolo 600 Gb/s (Nix, Peering.cz). Útok na GitHub byl tedy nejspíše silnější než aktivita celého tuzemského internetu během obvyklé večerní špičky. No a ten následující útok, který byl ještě masivnější, pak překonal aktivitu v celém „Československu.“

9eb26155-b946-463e-a271-d9d3cd4a7b8a
Největší DDoS v posledních deseti letech (Arbor Networks)

Za útokem stálo zneužití veřejně dostupných memcached serverů, které zrychlují načítání webových stránek.

A přestože jsou motivy útočníků různorodé od aktivizmu po státní kyberútok, sílí i počet těch, kteří se skrze DDoS snaží získat výkupné – typicky v kryptoměnách. Požadují tedy od oběti zaplatit třeba v bitcoinech nebo moneru, jinak nepřestanou.

124a92af-5071-41ea-b275-7f505865705a
„Zaplať, nebo neskončíme s DDoS,“ zapisují do napadených databází útočníci (HTTPCS)
Diskuze (17) Další článek: Levi Strauss vyvinul eticky seprané laserové džíny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,