Nejlepší aerodynamiku má čínský Aion Hyper GT. Vzduch prořezává lépe než Tesla nebo dosud rekordní Mercedes

Automobilka Aion patří pod čínský státní podnik GAC a vznikla teprve v roce 2018. Teď se pochlubila čtyřdveřovým sedanem Aion Hyper GT s nejmenším odporem vzduchu na světě – hodnotou 0,19 překonává dosud rekordní Mercedes-Nemz EQS (0,20) a Tesla Model S (0,208). Cena bude také lákavá.

Tajemstvím úspěchu je mimořádně hladká karoserie, zaoblená příď zvolna přechází v boky se zapuštěnými klikami, ve víku kufru se ukrývá spoiler, který se vysune jen když je potřeba. Další aktivní aerodynamické prvky se nacházejí na předním nárazníku. Zaujmou také nůžkové nahoru vyklápěné dveře – měly by se dostat i do produkční verze, důvodem je vznik velkého nástupního otvoru.

Novinka by se měla na trh dostat během roku 2023. Cena nebyla oznámena, ale má jít o přímého konkurenta modelům Xpeng P7 a Hozon S, které v Číně koupíte v přepočtu kolem 1 milionu korun.

Klepněte pro větší obrázek
Pod Aion patří značka Hyper, která v září prezentovala hypersport SSR. Ten oslnil výkonem 1225 koní a zdoláním stovky za 1,9 sekundy.

Sedan postavený na platformě AEP 3.0 pohání vzadu umístěný elektromotor s výkonem 335 koní a točivým momentem 430 N.m, což by mělo stačit k pokoření stokilometrové hranice za 4 sekundy. Údaje o dojezdu ani baterii zatím nejsou dostupné, ale už teď je jasné, že Aion postupně přidá i další verze včetně varianty se dvěma elektromotory a pohonem všech kol.

Samozřejmostí je vysoká úroveň autonomní jízdy. Na palubě najdeme stereokamery, radary s milimetrovými vlnami, ultrazvukové radary a trojici laserových radarů. Celkem vůz hlídá 39 senzorů.

Diskuze (15) Další článek: Chrome dostane užitečnou drobnost. Všechny nainstalované doplňky vypnete jedním klepnutím

Témata článku: , , , , , , , , , ,