Hardware

Nejlepší dostupný hardware, ze kterého si teď můžete poskládat počítač

  • Poradíme, jaký hardware je pro stavbu počítače nejvýhodnější
  • Dozvíte se, pro koho a k jakému účelu se konkrétní hardware hodí
  • Pokud se nechcete stavbou zabývat, doporučíme zajímavé hotové sestavy

Pro pořádný výkon: Ryzeny 5000 a nové grafiky

Na upgrade počítače ani na stavbu nového není ideální doba. Pro výkonné počítače se jednoznačně nejlépe hodí nové procesory řady Ryzen 5000 a grafické karty nové generace, ať už od Nvidie nebo AMD. Jenže všechny tyto nejatraktivnější komponenty jsou teď beznadějně vyprodány! Pokud tedy chcete počítač na náročnější hraní, doporučujeme počkat, v prvním kvartále příštího roku už by se měla dostupnost zlepšovat. 

 

Naše hardwarové tipy vycházejí z toho, co se dá nyní v obchodech reálně koupit

 

I přesto jsme se pustili do výběru komponent, z nichž lze aktuálně sestavit méně náročné sestavy s dobrým poměrem cena/výkon. Vytipované komponenty můžete samozřejmě využít i k případnému upgradu nějaké starší stávající sestavy. Zatímco procesory a grafiky jsou nedostupné, operačních pamětí nebo rychlých úložišť typu NVMe je dostatek a navíc se příznivě vyvíjí i jejich ceny.

Vedle toho jsme do výběru zařadili i tipy na výhodné skříně, zdroje nebo chladiče procesorů.


Intel Core i3-10100F: levné hraní a kancelář

Cena

Zatímco ve vyšší třídě jasně dominují Ryzeny řady 5000, do těch nižších se AMD pustí až příští rok. Do té doby zbývá buď sázka na některý z procesorů s architekturou Zen 2, případně výběr desáté generace Intelu.

Variantu Intel můžeme doporučit v případě, kdy půjde o univerzální sestavu s větším důrazem na herní využití. Cena je o pár stovek nižší než v případě Ryzenu 3 3100 a herní výkon o kus vyšší.

Intel Core i3-10100F.jpg

Jinou situací potom bude využití v kancelářské sestavě, kde je třeba i integrované grafické jádro. V procesoru označeném písmenem F chybí, a tak se nabízí dvě varianty – Ryzen 3 3200G, který má vyšší grafický výkon, ale chybí mu podpora SMP, nebo IntelCore i3-10100 s integrovanou grafikou UHD 630.

Diskuze (32) Další článek: Windows 10 dostane nové funkce i mimo velké aktualizace. Microsoft zavádí Feature Experience Packy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,