Hardware | Počítače | Vánoce

Jak postavit počítač: 14 doporučených sestav na práci, hraní nebo střih videa

  • Postavte si stolní počítač! Máme pro vás několik vzorových sestav
  • Postavit můžete levné PC, herní mašinu či střižnu
  • Nadělte si nový počítač třeba pod stromeček

Z čeho dnes postavit moderní stolní počítač? Rok 2017 byl na novinky v oblasti počítačového hardwaru velmi bohatý, zejména v oblasti procesorů. Přišla hromada nových čipů a AMD velmi slušně začalo zatápět Intelu. Zákazníky může těšit, že díky válce výrobců jsou procesory Intelu za stejnou cenu najednou o kus lepší, především díky zvyšování počtu jader.

Stolní počítače si můžete nechat poskládat či koupit jako hotové, příplatky jsou dnes už minimální

Komplikovaná je ovšem situace s procesory Intel nové generace Coffee Lake. Oproti staršímu Kaby Laku přinesly navýšení jader ve všech modelových řadách (Core i3, i5 a i7) a třeba z Core i3 se rázem staly mnohem zajímavější procesory. Problém je však v tom, že aktuálně jsou pro Coffee Lake dostupné základní desky pouze s čipsetem Z370, tedy tím nejvyšším, což pořízení levnějších modelů procesorů prodražuje.

Mnoho konfigurací v tomto článku by tedy mohlo být o něco levnějších. Původně bylo vydání levnějších čipsetů plánováno na první čtvrtletí 2018, aktuální informace však mluví o tom, že je Kaby Laku na skladech pořád velké množství a uvedení se tak odsune až na druhé čtvrtletí.

Má smysl kupovat levné věci? Vyzkoušeli jsme příslušenství k počítači značky Trust

Jaký je vývoj současného trhu? Prodeje kancelářských počítačů neustále klesají, jelikož tam i několik let staré počítače vybavené SSD a dostatkem RAM naprosto dostačují a dostačovat budou. Roste však segment herních počítačů, respektive celé herní odvětví.

155449532
Jak postavit počítač vám poradí aktuální speciál časopisu Computer, který je právě teď na stáncích. Lze jej také objednat přes SMS

Tento rok však poznamenaly ještě dvě negativní okolnosti. První bylo výrazné zdražování operačních pamětí a SSD kvůli nedostatku paměťových čipů, když výrobci nestíhali pokrývat poptávku. Dalším znakem roku 2017 bylo zdražení některých grafických karet z důvodu těžební mánie, která na několik měsíců kompletně zbavila trh herních grafických karet střední třídy, což mělo za následek nárůst cen. Všechno to se bohužel v následujících konfiguracích projevilo.

Na dalších listech najdete naše konkrétní doporučované sestavy.

Diskuze (18) Další článek: Budou Mars kolonizovat i žížaly? V tamější půde se jim daří dobře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,