Nejpodivnější start v historii? Raketa od firmy Astra odtančila ze startovací rampy

  • Raketa od společnosti Astra provedla další start
  • Kvůli poruše probíhal velmi nestandardním způsobem
  • Kalifornská firma chce do vesmíru dopravovat menší družice

Raketa s jednoduchým názvem Rocket (Raketa) od společnosti Astra provedla v sobotu hodně neobvyklý start. Startovací komplex nebo spíše odpalovací stanoviště opustila v horizontálním směru.

Po pár desítkách metrů se vzpamatovala a vydala se směrem nahoru, ale odchýlila se od povolené trajektorie, a tak byl její let po 2,5 minutách ukončen. Jednalo se o pátý start rakety a první ve verzi 3.3.

Už z popisu startu je zřejmé, že nešlo o inovativní způsob letu do vesmíru, ale o technický problém. Okamžitě po startu došlo k poruše jednoho z motorů prvního stupně.

Na palubě rakety byly experimenty od amerických vesmírných sil (United States Space Force).

Astra sídlí v Kalifornii, ale své rakety se pokouší dostat do vesmíru z ostrova Kodiak na Aljašce. K založení firmy došlo teprve v roce 2016. O dva roky později už měla postavenou raketu. Letos se stal šéfinženýrem společnosti Benjamin Lyon, který dříve působil u Apple.

Cílem společnosti je vynášet do vesmíru menší družice. Dobýt vesmír se snaží postupně, takže dosavadní neúspěchy firmu neodrazují, dokonce s nimi počítala. Vesmír přitom nemusí být daleko. Vloni v prosinci raketa poprvé překonala Kármánovou linii, dostala se do vesmíru a dosáhla cílové výšky 390 km. K dosažení oběžné dráhy scházelo 0,5 km/s.

Rocket má výšku přes 11 metrů a skládá se ze dvou stupňů. První pohání pět motorů Delphin na petrolej a kapalný kyslík. Motory využívají elektrické čerpadlo a pracují 2 minuty a 18 sekund. Poté se první stupeň odpojí a ke slovu přijde druhý stupeň s motorem Aether.

Diskuze (29) Další článek: Řešení: Spočítali jste matematickou úlohu s kružnicemi v obdélníku?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,