Google | Android | Aktualizace

Nejpoužívanější verzí Androidu se stal... Nugát. Rok a půl stará verze

Google zveřejnil nejnovější statistiku jednotlivých verzí Androidu mezi uživateli a rozhodně se nejedná o veselé čtení. Nejpoužívanější verzí se totiž stal Nugát, tedy verze 7.0 a 7.1. První verze přitom vyšla před více jak sedmnácti měsíci. Aktuální Oreo má lehce přes jedno procento.

Fragmentace Androidu je známý fakt a zatím se Googlu nedaří s ní cokoliv dělat, i když podniká kroky, které by jí měly zabránit. Rozdíl mezi nejpoužívanějším Nugátem a druhým v pořadí, Marshmallow (verze 6.0), je pouhých 0,4 %. Šestá verze je přitom dokonce z roku 2015. Nejnovější Oreo zaujímá 6. místo, velká vlna aktualizací ani po několika měsících ještě nezapočala.

Android.png
Aktuální statistika ukazuje, že nejnovější Oreo je na tom stále bídně.

Funkčně se ale nejedná o tak velký problém, jak by se mohlo na první pohled zdát. Uživatelé starších systémů samozřejmě pozbývají nejnovějších funkcí, těch ale není až tak mnoho. Důležitější je fakt, že i některé systémové aplikace od Googlu a samotných výrobců telefonů jsou aktualizovány skrze Obchod Play. Ten je navíc aktuální i na starších verzích.

Pokud si uživatel ručně nevypne aktualizace, má stále nejnovější verze většiny důležitých aplikací od e-mailového klienta přes hudební přehrávač až po správce kontaktů. Na pozadí probíhá i stahování nových verzí Služeb Play, které pak zajišťují běh dalších aplikací a přinášejí nové funkce i na starší zařízení.

Problém ale nastává z hlediska bezpečnosti. Většina výrobců totiž krom ignorování velkých aktualizací opomíjí i ty menší, bezpečnostní, které Google vydává každý měsíc. Například opravu bezpečnostních děr Spectre a Meltdown získá nepatrné procento uživatelů.

Zde je i na spotřebitelích, aby při výběru svého telefonu brali v potaz krom funkcí a vzhledu telefonu i to, jak příkladně se výrobce stará o bezpečnost a aktualizování svých výrobků. Nejen Google pravidelně aktualizuje své telefony na nejnovější verzi včetně bezpečnostních záplat. Bohužel ale špatné jméno Androidu kazí i někteří velcí výrobci, kteří na aktualizace a zabezpečení kašlou.

Krom velkých aktualizací má Android problém i se šířením bezpečnostních záplat:

Diskuze (14) Další článek: Závislost na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,