Nejrychlejší traktor na světě stanovil nový rekord. Na sekačku ale stále nemá

Traktor JCB Fastrac 8000 se stal oficiálně nejrychlejším traktorem na světě. Dosáhl rychlosti 166,72 km/h. Solidní výkon je však hluboko ve stínu travní sekačky Mean Mower V2 od Hondy, která začátkem května dosáhla rychlosti 243 km/h. Ale na traktor je i 166 km/h úctyhodná hodnota. 

Za volantem rekordního traktoru seděl motocyklový závodník Guy Martin. Pod kapotou se nacházel dieselový motor 7.2 litru, produkující výkon 746 kW (1000 koní) a točivý moment 2500 Nm. Více podrobností o technice a pohonu se dozvíme až v chystaném dokumentárním videu, zatím výrobce traktoru zveřejnil jen malou upoutávku na Twitteru:

Je jisté, že oproti standardnímu polnímu provedení má traktor jiné pneumatiky a že mu přibyly aerodynamické kryty. Na těch spolupracoval tým Formule 1 Williams Advanced Engineering. Dále se říká, že sériovou převodovku CVT nahradila šestistupňová skříň ZF z náklaďáku a je zjevné, že se světlou výškou se šlo maximálně dolů. Na technické podrobnosti si ještě musíme počkat, ale konstrukce, kabina i motor traktoru však odpovídají běžnému sériovému modelu. 

K čemu je dobré mít nejrychlejší traktor? Tahle bláznovina pole rychleji nezorá, jejím účelem je upoutání pozornosti a z toho vyplývající marketing. Nutno uznat, že tento účel plní velmi dobře a také po technické stránce je tohle zápolení docela zajímavé.

Napadlo vás třeba, jak moc rychleji by mohl traktor ještě jet, aby to vydržely pneumatiky na jeho obřích kolech? Právě tento konkrétní problém řešila i rekordmanka na kole, která musela zvolit menší průměr kol a nasadit pneumatiky z motocyklu, protože běžné pláště jízdních kol by rychlost 296 km/h nezvládly. U traktoru se dají předpokládat podobné problémy, navíc také s aerodynamikou, stabilitou, pohonným ústrojím atp. 

Každopádně po sekačce a traktoru nyní čekáme na odpověď od nějakého výrobce kombajnů.

Diskuze (5) Další článek: Vyzkoušeli jsme první zařízení s Wi-Fi 6. Nová verze Wi-Fi je rychlejší a spolehlivější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,