Nejsi kráva, napsal americký úřad na Twitter. Je z toho jeden z nejúspěšnějších úředních tweetů v historii

Státní správa to má na sociálních sítích zpravidla těžké. Tento způsob komunikace totiž nikdy neuměla a veřejné instituce si zpravidla spojujeme s pravým opakem: Jak sdělit jednoduchou věc tím nejméně příjemným způsobem skrze úřední řeč a smršť paragrafů.

A to zdaleka nemáme na mysli jen Česko. Toto je principiální samozřejmost od Aljašky po Valašské Klobouky. Není tedy divu, že americký federální Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) podle interních dokumentů patřičně oslavil jeden ze svých tweetů z konce letošního srpna.

Nejsi kráva. Zastav to!

FDA si v něm tak trochu utahuje z lidí, kteří namísto konzervativního způsobu léčby koronaviru zvolili ivermektin. Ten za oceánem v jistých kruzích sklidil ještě mnohem větší úspěch než u nás a zákazníci začali vykupovat i jeho verzi pro masný skot, ovce, koně nebo třeba prasata.

Došlo to tak daleko, až se z odčervovací pasty nejen v USA stalo nedostatkové zboží a s dodávkami měli problémy i veterináři v New Yorku a Kalifornii. FDA proto na Twiter napsala:

 

Nejsi kůň. Nejsi kráva. Vážně, vy všichni. Zastavte to.

 

Jisté odlehčení přineslo úspěch, zprávička se dočkala více než 50 tisíc sdílení a přes 100 tisíc lajků, což je opravdu velmi vysoké číslo i na americké poměry. Z šedi tamních federálních institucí totiž na sociálních sítích vystupuje tradičně jen NSA, FBI a CIA, které jsou cool, no a pak samozřejmě kancelář prezidenta.

Z tweetu se tak stál nejúspěšnější sociální zářez FDA v historii a také jeden z nejúspěšnějších tweetu státní správy jako takové.

Z českých institucí na sociálních sítí vystupují hlavně policisté a armáda

Příklad by si z toho mohly vzít i tuzemské úřady, které dodnes vnímají sociální sítě spíše jen jako RSS a publikují zde odkazy na své tiskové zprávy. Ze zdejší úřední šedi před lety vystoupil snad jen twitterový účet Ministerstva kultury, když jej měl na starost publicista, pedagog a básník Petr Kukal.

Na Facebooku pak patří k nejúspěšnějším profilům státní správy Police ČR, která správně pochopila, že udělá nejlépe, když bude zdejší komunitu zásobovat krátkými akčními videi z českých měst a dálnic.

Díky tomu se dnes těší čtvrt milionu sledujících. Tvorbou svérázných memů se nově pokouší zaujmout také (zatím nepříliš známé) Velitelství kybernetických a Informačních sil v rámci Aktivních záloh AČR a snaží se i samotná armáda s bezmála 170 tisíci fanoušků.

Diskuze (21) Další článek: Nová volitelná aktualizace systému Windows 10 opravuje 38 problémů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,