Největší 3D tiskárna v Evropě vytiskla z betonu celý dvoupodlažní dům. Je to rychlejší, levnější a pevnější než z cihel

Belgická stavební společnost Kamp C pomocí 3D tiskárny zkonstruovala dvoupodlažní dům. Podle dotyčné firmy jde o zatím největší budovu vytištěnou v jednom kuse s fixní tiskárnou.

Tiskárna o rozměrech cca 10 x 10 metrů funguje v zásadě stejně jako její mnohem menší „příbuzní“ tisknoucí z plastu, nicméně na rozdíl od nich využívá speciální míchaný beton. Ve srovnání s tradičním přístupem ke stavění je celý tento proces výrazně rychlejší a úspornější, což vede ke snížení nákladů.

„Pevnost v tlaku je třikrát větší než v případě konvenčních rychle vyráběných cihel,“ uvedla projektová manažerka Marijke Aerts v rozhovoru pro New Atlas.

„Kromě vláken v betonu je množství použité výztuže z drátěného pletiva extrémně limitováno. V důsledku použité tiskové technologie bylo zbytečné dělat bednění a ušetřilo se tak odhadem 60 % na materiálu, času i rozpočtu,“ dodala Aerts.

Dvoupodlažní dům o velikosti 91 metrů čtverečních bude sloužit především k propagačním účelům. Disponuje však i solárními panely, podlahovým topením a dalším vybavením.

„Vytištění této budovy je v první řadě prohlášením,“ řekl Emiel Ascione z Kamp C serveru Digital Trends. „Ukazuje to stavebnímu průmyslu přístupnost a potenciál této techniky.“

Diskuze (24) Další článek: Microsoft zalepil 17 let starou bezpečnostní díru SIGRed – otevírala možnost útoku přes DNS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,