Největší český akumulátor bude stát v Ostravě. Vybuduje ho ČEZ a má být velký jako rodinný dům

ČEZ ESCO – společnost patřící do skupiny ČEZ, která se specializuje na energetické služby a řešení pro průmyslové subjekty i domácnosti – hodlá v ostravských Vítkovicích postavit největší akumulátor v Česku. Současnou největší baterii má dle tiskové zprávy z hlediska výkonu překonat o 40 %.

„Baterie velká jako rodinný dům pomůže stabilizovat českou energetickou soustavu“ slibuje ČEZ s tím, že systém pojme 9,45 MWh elektrické energie. Největší výrobce elektřiny chce do roku 2030 postavit nová úložiště energie s celkovým výkonem 300 megawattů.

Největší baterie v Česku

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše se evropská energetika dynamicky mění, přičemž základem zůstává bezpečná dodávka energií a stabilita sítí. V důsledku toho rostou požadavky na kapacity pro spolehlivé uložení nebo naopak rychlé dodání energie, stejně jako na poskytování tzv. podpůrných služeb.

Největší akumulační systém v České republice se bude skládat ze šesti 2,5 metru vysokých bateriových kontejnerů obsahujících celkem 34 bateriových modulů, tři chladiče a stejný počet transformátorů. Systém využívá řešení baterií KORE Power, nabízející až o 20 % vyšší kapacitu než dosavadní akumulační systémy.

„Skládačka, ze které se rodí největší akumulační systém České republiky, symbolicky zapadá do postupné přeměny areálu Energocentra Vítkovice pro fungování v podmínkách moderní energetiky.“ uvádí tisková zpráva s tím, že baterie umožní kromě klasického ukládání energie také poskytování různých typů podpůrných služeb.

Budou následovat další

Jedním z nejdůležitějších přínosů má být primární regulace frekvence. V praxi tak při poklesu frekvence v síti pod 50 Hz začne bateriový systém v řádu milisekund dodávat regulační energii, a naopak při frekvenci nad 50 Hz ji bude ze soustavy odebírat.

ČEZ se zabývá akumulací energie v různých oblastech, jako jsou veřejné rychlonabíjecí stanice pro elektromobily, průmyslové podniky, malé a střední firmy i domácnosti. Od roku 2019 provozuje akumulační systém s kapacitou 2,8 MWh v areálu elektrárny Tušimice a připravuje budování bateriových systémů i v dalších klasických elektrárnách.

„Dekarbonizace české energetiky je šancí pro ekologické zdroje kombinované s chytrými řešeními. A právě takové spojení vidíme ve Vítkovicích, kde jsme už dříve zmodernizovali provoz energetického zdroje a letos přidáme největší českou baterii. Bateriový systém tu dokáže kromě poskytování podpůrných služeb například pokrýt denní spotřebu 1300 domácností.“ uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Diskuze (7) Další článek: TL;DR na jedno kliknutí. Panel v prohlížeči Edge shrne článek na webu do odstavce nebo několika bodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,