Největší díry v zemi: Vytvořila je příroda i člověk

Darvaza, Turkmenistán

Pokud prý existuje brána do pekla, pak musí být v Turkmenistánu, přesněji v poušti Karakum zhruba 260 kilometrů od hlavního města Ašchabadu. Děsivý obří kráter, ze kterého šlehají nenasytné plameny, si také v angličtině vysloužil přezdívku The Door to Hell.

Pravda ohledně fascinujícího přízemního úkazu je však poněkud nudnější, než jak ji rámují pekelné zkazky o ďáblově doupěti. Bizarní úkaz má na svědomí zemní plyn, který přičiněním lidské činnosti uniká na povrch a Darvaza patří k nejpopulárnějším turistickým místům v Turkmenistánu. Kráter děsí své návštěvníky již více než čtyřicet let.

Klepněte pro větší obrázek

Jeho počátky sahají do dob SSSR, kdy geologové zkraje sedmdesátých let v této oblasti pátrali po zemním plynu a během průzkumu narazili na rozsáhlou podzemní jeskyni. Náhlý propad podloží však vytvořil obří kráter o průměru zhruba 100 metrů, který sahá do více než dvacetimetrové hloubky.

Zemní plyn začal unikat na zemský povrch. Nastalo nebezpečí, že do ovzduší uniknou jedovaté zplodiny a odborníci zemní plyn zapálili – v dobré víře, že vyhoří do několika dnů. K tomu nedošlo ani takřka po půlstoletí a dobrodružnější turisté mohou ke „dveřím do pekla“ radostně cestovat i nadále.

Diskuze (9) Další článek: Izrael plánuje zavést svoji vlastní kryptoměnu. Chce zrychlit platby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,