Nejvíc elektřiny ve Velké Británii vyrobil vítr. „Větrníky“ vůbec poprvé předehnaly plyn

Úplně poprvé v historii vyrobily větrné turbíny ve Spojeném království nejvíc elektrické energie ze všech typů elektráren, informuje BBC News. Skutečnost, že během prvních třech měsíců letošního roku pocházela celá třetina vyrobené elektřiny z elektráren poháněných větrem, ukázal výzkum Imperial College London.

Britská energetická společnost National Grid, která se zabývá distribucí elektřiny a plynu v Anglii a Walesu, vedle toho potvrdila, že v dubnu byly zaznamenány rekordní hodnoty také v segmentu solárních elektráren. Cílem Spojeného království je, aby do roku 2035 měla veškerá elektřina čisté nulové emise.

Asi vítr, Máchale!

Solární a větrná energie zaznamenaly ve Spojeném království velmi zásadní nárůst. V prvním čtvrtletí letošního roku pocházelo celých 42 % elektřiny vyrobené v zemi z obnovitelných zdrojů. Fosilní paliva, jako je uhlí nebo plyn, získala jen 33% podíl.

Větrné turbíny vyrobily 24 TWh elektrické energie, což je 32,4 % z celkového objemu. Na elektrárny spalující zemní plyn připadlo 31,7 %, přičemž produkce z větrných elektráren byla o 3 % vyšší než během prvního čtvrtletí loňského roku, zatímco produkce z plynu klesla o 5 %.

„K dosažení energetické sítě zcela bez fosilních paliv sice ještě zbývá překonat mnoho překážek, ale to, že vítr poprvé předstihl plyn, je skutečným milníkem, který ukazuje, čeho lze dosáhnout, když vlády vytvoří dobré podmínky pro investory do čistých technologií.“ uvedl odborník v oblasti energetiky na Imperial College a hlavní autor studie Iain Staffell.

Nejde to tak hladce

Většina větrné energie ve Spojeném království pochází z větrných elektráren na moři. Instalace nových větrných turbín na pevnině je v Anglii od roku 2015 zakázána. Podle současných pravidel územního plánování mohou firmy žádat o výstavbu větrných turbín na pevnině pouze na pozemcích, které jsou v územních plánech výslovně určené k jejich výstavbě.

Čtvrteční průzkum BBC však odhalil úzké hrdlo – projekty v oblasti zelené energie v hodnotě miliard liber jsou pozastaveny kvůli zpožděním souvisejícím s připojením k síti. Některé nové solární a větrné elektrárny čekají kvůli nedostatku kapacity energetické soustavy na připojení 10 až 15 let.

Podle vědců je přechod na obnovitelné zdroje elektrické energie zásadní pro omezení dopadů klimatických změn, které se již projevují i ve Velké Británii, kde byl loni zaznamenán nejteplejší rok od počátku sledování. V červenci 2022 zde vůbec poprvé teploty vzduchu překonaly hranici 40 °C.

Diskuze (19) Další článek: TOP 5! Nejlepší filmové gadgety, které bychom sami chtěli

Témata článku: , , , , , ,