Nejvyšší rychlost na kole: 296 km/h. Rekord ušlapala žena po rovině

Nejvyšší dosažená rychlost při jízdě na kole je nově 296 km/h. Rekord překvapí o to víc, že je dosažen na rovině a že se o něj postarala 45letá žena, konkrétně Denise Mueller-Koreneková.

Samozřejmě to nešlo jen tak. Jedná se o rekord s využitím vozidla pro rozrážení vzduchu. A tím vozidlem nebylo nic menšího než rychlostí dragster. Rekord se pak uskutečnil na solných pláních, kde se právě taková auta či motocykly prohání v rychlostních závodech.

Kolo rychlosti na míru

Pochopitelně to ale chtělo i speciální kolo. To má zcela unikátní rám s extrémně skloněnou přední vidlicí a prodlouženým rozvorem pro zajištění stability. Kola jsou překvapivě malá, protože neexistuje žádný cyklistický plášť standardních rozměrů, který by se při takové rychlosti neroztrhal. Použily se proto pouze 17" ráfky a rychlostní motocyklové pneumatiky.

Přední vidlice je odpružená, a to upravená sjezdová s úchytem pod i nad hlavovou trubkou, aby byla zajištěna maximální robustnost a pevnost. Odpružení je nutné, solné pláně totiž nesou zdaleka hladké. Odpružené je také sedlo, zadní stavba však už ne.

Aby bylo možné na rekordní rychlosti dosáhnout, musí být kolo patřičně zpřevodováno. Rekordní stroj má vepředu převodník s 62 zuby a vzadu pastorek s 12 zuby. A to celé krát dva, protože tato sestava je na zadní stavbě zdvojená.

Rozjet se s tak těžkým převodem z klidu je prakticky nemožné, pravidla však umožňují do 145 km/h kolo roztlačit. Rekordmanku k tomuto roztlačil dragster, který zároveň rozrážel vzduch. Při vyšších rychlostech by však mohlo za hranou rozrážecího vozidla dojít k sacímu efektu a cyklistka by to měla bez práce, proto se musela řešit i aerodynamika konstrukce tak, aby výkon nijak neovlivnila.

Rekordmanku můžete podpořit na webu The Project Speed

Že to v závětří bude brnkačka? Kdepak. Bývalá americká šampionka v cyklistice se tomuto sportu věnuje i nadále a baví ji právě pokořování rekordů. Tvrdě proto trénuje a ze svých nohou dokázala po dobu jedné minuty vydávat výkon přibližně 700 W. Díky tomu zrychlila z rozjezdových 145 km/h až na výsledných 296 km/h.

Světový rekord doposud držel Nizozemec Fred Rompelberg, který dosáhl na solných pláních v Bonneville rychlosti 268,8 km/h.

Také v Evropě máme nový rekord

Ale uhánět na kole co nejrychleji chtěl nyní i britský cyklista Neil Campbell. Ten sice dosáhl „jen“ na 240 km/h, ale stanovil tím nový evropský rychlostní rekord. Vystačil si přitom jen s letištěm a nadupaným Porsche Cayenne Turbo.

Neil Campbell jel na kole podobné konstrukce, tedy s prodlouženým rámem, motocyklovými koly a dvojitým zpřevodováním.

Diskuze (32) Další článek: Apple sleduje, jak často voláte a posíláte e-maily. Podle toho určí, zda jste důvěryhodní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,