USA | Mobility | Šifrování

Nejvyšší státní zástupce USA: Šifrování je zlo, potřebujeme odposlouchávat lidi

Americký nejvyšší státní zástupce William Barr se během přednášky na Fordhamské univerzitě zostra pustil do firem, které vyvíjejí end-to-end šifrování. Podle Barra tyto nástroje podrývají národní bezpečnost a znemožňují vyšetřovatelům zasáhnout, ještě než se stane zločin.

Podle Barra je tedy nutné, aby americké technologické firmy instalovaly do svých produktů zadní vrátka, do kterých by měl přístup pouze stát, který by tak mohl odposlouchávat své cíle.

Podobná diskuze se svého času vedla i v Evropě – zejména po teroristických útocích ve Francii. Technologické firmy se ale brání a něco podobného jednoznačně odmítají. Soukromí jednotlivce a jeho komunikace je podle nich na prvním místě a něco podobného by jim mohlo ekonomicky ublížit.

Barr kritizuje šifrování a přístup amerických technologických firem:

Jedním z nejhlasitějších zastánců šifrování je ostatně v zámoří i Apple, který se tak v minulosti dostal do sporu s FBI, když odmítal spolupracovat při dešifrování iPhonů.

Obrovské riziko chyby

Ještě větším rizikem je pak možnost softwarové chyby při implementaci podobné technologie. Kdyby totiž skutečně třeba uvnitř mobilního telefonu s iOS nebo Androidem existovalo nějaké API určené pro vyšetřovatele z FBI, národním úřadům atp., které by mělo pravděpodobně ta nejvyšší možná systémová privilegia, dramaticky by se zvýšilo riziko, že jej nakonec zneužije i někdo další skrze doposud neznámou zranitelnost (tzv. zero-day).

Podle Barra end-to-end šifrování pomáhá kriminálníkům všeho druhu, kteří tak mohou konat zločin. To je jistě pravda, nicméně stejně tak jim pomáhá a kriminalitu zvyšuje existence samotného internetu, mobilních telefonů, počítačů, elektřiny… Rušit infrastrukturu jako takovou jen pro riziko jejího zneužití, je však cesta do pekel.

Diskuze (43) Další článek: Neuronová síť Googlu se naučila česky. Snad se přiblížil i český Google Home

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,