Němci mají pivo v prášku. Je levné a snadno se převáží. Ale pili byste to?

Německý klášterní pivovar Neuzelle nabídne instantní prášek, který stačí smíchat s vodou, obohatit o oxid uhličitý a vznikne nealkoholické pivo. Balení o 10 gramech stačí na přípravu půl litru piva. Prodej už začal, ale do poloviny roku 2023 pojede pouze v testovacím režimu.

Na začátku je úplně tradiční výrobní proces a úplně normální pivo, které se za studena dehydruje na prášek s dlouhou trvanlivostí. Výrobce tvrdí, že si po rehydrataci zachovává chuť a vůni piva. Cílem do budoucna však je vyrobit prášek přímo a řádově tak snížit veškeré náklady.

Instantní pivo je určené pro domácí vaření i komerční využití. Na výběr jsou tři druhy: světlé, tmavé nebo pšeničné. Později se mají přidat i alkoholické varianty. Neuzelle nabídne i sady pro domácí přípravu – obsahují prášek, vodu a bombičky s oxidem uhličitým.

Nevýhody? Pravověrní pivaři takový nápoj nikdy nepřijmou. Také výroba je dražší, protože se k tradičnímu procesu přidává energeticky a časově náročné sušení. Na druhou stranu odpadá lahvování, řádově menší objem znamená snazší a levnější transport (až o 90 %) a skladování. Primárním cílem budou asijské trhy – potenciál slibuje méně náročný zákazník i drahá doprava.

Pivo v prášku zkoušel už v roce 2019 indický Kingfisher. Zásadní úspěch se nedostavil:

Diskuze (10) Další článek: Jak funguje fotovoltaika a jak je možné, že vyrábí elektřinu. Od elektronových děr po Multi-Junction a perovskit

Témata článku: , , , , , , , , , ,