Facebook | Očkování | Fake News

Nepište na Facebook, že zpochybňujete vakcíny – může vám zablokovat účet

Provozovatel největší sociální sítě Facebook hodlá ostřeji bojovat proti dezinformacím a konspiračním teoriím týkajícím se očkování. Doplnil proto článek, ve kterém vysvětluje, jak hodlá zajistit lepší informovanost svých uživatelů a omezit nepravdivá tvrzení, jež se v rámci sítě velmi snadno a rychle šíří.

Nová pravidla Facebook konzultoval s předními autoritami – mimo jiné například se Světovou zdravotnickou organizací (World Health Organization). Týkat se budou nejen modré sociální sítě, ale též Instagramu, jež spadá pod Facebook od roku 2012.

O čem se nesmí mluvit

„Dnes rozšiřujeme naše úsilí o odstranění nepravdivých tvrzení na Facebooku a Instagramu o onemocnění covid-19, vakcínách proti této nemoci a očkování obecně,“ uvádí viceprezident Guy Rosen v doplnění příspěvku z poloviny dubna loňského roku.

Seznam nepravdivých tvrzení, která budou odstraňována, se rozrůstá o následující položky:

  • covid-19 je uměle vytvořený,
  • vakcíny nejsou účinné při prevenci onemocnění, před kterým mají chránit,
  • je bezpečnější prodělat nemoc než dostat vakcínu,
  • vakcíny jsou toxické, nebezpečné nebo způsobují autismus.

Nejedná se zdaleka o první omezení, týkající se pandemie nového koronaviru. Facebook má v oficiální nápovědě celou stránku Aktualizace a ochrana v rámci zásad týkajících se onemocnění COVID-19, kde podrobně specifikuje, jaký obsah může odstranit.

Nová pravidla platí hned

„Tyto zásady začneme prosazovat okamžitě, se zvláštním zaměřením na stránky, skupiny a účty, jež tato pravidla porušují, a v následujících týdnech budeme naše prosazování dále rozšiřovat.“ uvádí Facebook s tím, že kdo se dopustí opakovaného porušení, riskuje zablokování účtu.

Změny se však netýkají jen publikace příspěvků – několik novinek se promítne do vyhledávání na obou platformách. „Když lidé hledají na Facebooku obsah související s vakcínami nebo COVID-19, prosazujeme relevantní, směrodatné výsledky a zdroje třetích stran, abychom poskytli odborné informace o očkování.“

Na Instagramu se kromě zobrazování oficiálních zdrojů ve výsledcích vyhledávání v příštích týdnech ztíží možnost vyhledání účtů, které odrazují od očkování. Lze předpokládat, že s přibýváním dalších dezinformací a nepravd budou postupně přidávána i nová zakázaná témata.

Diskuze (119) Další článek: Vesmírné zprávy: Koncem roku bychom se měli dočkat první čistě civilní pilotované kosmické mise

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,