„Nikdo tam není!“ Policisté zastavili plně autonomní auto a byli zmatení, že nemá řidiče

Zvláštní střet, který ukazuje, jak úřady ještě nejsou připraveny na nasazení plně autonomních aut, se odehrál před několika dny v americkém San Francisku. Dopravní policisté přesně takové vozidlo v ulicích města zastavili, protože nemělo zapnuté přední světla a pak nevěděli, jak postupovat, když zjistili, že auto postrádá řidiče. Jejich zmatení zachytilo video náhodného kolemjdoucího.

Vozidlo, na které narazili, patřilo společnosti Cruise spadající pod General Motors, která v San Francisku od února testuje autonomní veřejnou taxi službu. Dosud test nenarazil na žádný větší problém, než jedno z těchto vozidel začátkem dubna neprojelo kolem běžné policejní dopravní hlídky. 

Policisté se vozidlo rozhodli zastavit, podle všeho kvůli tomu, že nemělo v noci zapnutá přední světla. Jenže když zjistili, že nemá řidiče, v první moment netušili, co dělat. Celý incident byl zachycen na video, scéna byla natolik bizarní, že zmatení policistů si natáčeli kolemjdoucí.

Policista nejprve auto obcházel, načež nedaleká osoba konstatuje „nikdo tam není“. Poté se strážník vrátí za kolegy a začne řešit, jak postupovat. Posléze nastane zvrat, když se autonomní auto z ničeho nic rozjede a vypadá, jako když chce uniknout, ale nakonec ujede jen pár metrů přes křižovatku (na semaforu se objevila zelená, na kterou zřejmě reagovalo) a opět zastaví na krajnici a zapne výstražná světla.

Tak k němu policisté popojedou a opět si začnou auto prohlížet. Kolemjdoucí mezitím pobaveně konstatují, že „tohle si nemůžou nechat ujít“. 

Pak už následuje diskuze policistů, přijede i další hlídka, načež video končí. Sama policie později uvedla, že incident nakonec vyřešila kontaktováním operátorů Cruise, jelikož na vozidle na ně byl uvedený telefon.

Úplně nová výzva pro dopravní policii

Cruise záležitost okomentoval na Twitteru slovy, že auto udělalo přesně to, co mělo – na policejní pokyn reagovalo, pak zaparkovalo na nejbližším bezpečném místě a následně se operátoři se strážníky domluvili. „Úzce spolupracujeme s SFPD (sanfranciská policie, pozn. red.) a učíme ji, jak interagovat s našimi vozidly,“ uvedla společnost. Proč auto nemělo zapnutá světla, Cruise nesdělil, ale podotkl, že vše je již opraveno.

Server Digital Trends upozorňuje, že k policejních střetům s autonomními vozidly došlo v minulosti už několikrát. Obvykle ale v autě seděl řidič nebo jiná osoba, která kontrolovala, zda systém funguje, jak má. Tohle bylo zřejmě poprvé, co auto skutečně nevezlo nikoho a narazila na něj policie. Cruise má v San Francisku povolení na provoz plně autonomních vozidel od konce roku 2020. 

Diskuze (28) Další článek: Mercedes ujel 1000 km na jedno nabití. V reálném provozu, přes Alpy a s komisařem TÜV za zády

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,