Nízkokalorické přírodní sladidlo erythritol zvyšuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin | Ilustrace: AI DALL-E

Ilustrace: AI DALL-E

Nízkokalorické přírodní sladidlo erythritol zvyšuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin

Sladidlo s nízkým obsahem kalorií známé pod označením erythritol může způsobovat vyšší náchylnost krevních buněk ke tvorbě sraženin. Tento jev by mohl vysvětlovat, proč byl erythritol v minulosti opakovaně spojován s vyšším rizikem srdečního infarktu a mrtvice, zejména u lidí, kteří už mají zvýšené riziko těchto onemocnění. Podrobnosti přináší web Medical Xpress.

Erythritol je druh cukerného alkoholu, který se v malém množství přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině. Jeho sladkost odpovídá zhruba 60 až 70 % sladivosti sacharózy, přesto je prakticky zcela nekalorický a neovlivňuje krevní cukr ani nezpůsobuje zubní kaz. Právě proto se stal populárním náhradním sladidlem, zejména v USA a v Evropě.

Ačkoli regulační orgány, jako je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a Evropský úřad pro bezpečnost potravin, dlouho označovaly erythritol jako bezpečný, stále více důkazů naznačovalo, že může poškozovat zdraví srdce. Dřívější studie ukázala, že lidé konzumující velké množství tohoto sladidla mají dvojnásobné riziko srdečního infarktu nebo mrtvice ve srovnání s těmi, kteří konzumují menší množství.

Zvyšuje riziko srážení krve?

Pokusy na zvířatech také zjistily, že erythritol podporuje srážení krve. Stanley Hazen z Clevelandské kliniky v Ohiu a jeho kolegové se proto rozhodli zjistit, zda je tomu tak i u lidí. Odebrali tedy vzorky krve deseti účastníkům před a 30 minut poté, co vypili vodu s 30 gramy erythritolu.

Ukázalo se, že ve všech případech byla krev těch, kteří konzumovali erythritol, výrazně náchylnější k tvorbě sraženin po požití sladidla než před ním. Vzorky těch, kteří pili erythritol, měly také vyšší hladiny molekul, které krevní buňky uvolňují při srážení krve. Proti tomu konzumace vody s cukrem neměla na srážlivost krve prakticky žádný významný vliv.

Z výsledků vyplývá, že konzumace erythritolu zvyšuje reaktivitu krevních destiček a potenciál pro tvorbu trombóz. Pokud tuto skutečnost potvrdí další výzkumy, pak by možná stálo za úvahu přehodnotit, zda lze erythritol coby potravinářskou přísadu označovat jako „obecně bezpečný“.

Ani cukr není bez chyby

Tato zjištění naznačují, že erythritol zvyšuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin. To je znepokojivé vzhledem k tomu, že lékařské pokyny často doporučují lidem nahradit cukr nízkokalorickými sladidly, jako je právě erythritol. „Řekl bych, že u pacienta s rizikem srážení krve a infarktu nebo mrtvice je bezpečnější pít nápoj slazený cukrem než nápoj slazený erythritolem,“ říká Hazen.

Alice H. Lichtenstein z Tuftsovy univerzity v Massachusetts však dodává, že ke zhodnocení rizik a přínosů nízkokalorických sladidel ve srovnání s cukrem bude zapotřebí další výzkum, protože je nutné vzít v úvahu skutečnost, že cukr přispívá k dalším zdravotním potížím, jako je obezita a zubní kazy.

Výsledky vědeckého bádání byly publikovány 8. srpna 2024 v odborném časopise Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Toto periodikum se zaměřuje na výzkum v oblastech arteriosklerózy, trombózy a vaskulární biologie. Proces recenzního řízení zajišťuje vysokou kvalitu publikovaných prací, což činí ATVB respektovaným a vlivným časopisem v oblasti kardiovaskulárního výzkumu.

Určitě si přečtěte

Články odjinud