Nizozemská společnost tiskne první domy skutečně určené k bydlení

Nizozemská stavební firma Van Wijnen pomocí 3D tiskárny vytváří první domy, ve kterých se bude dát skutečně bydlet. Její developerský projekt dostal jméno Milestone a nachází se nedaleko města Eindhoven.

Van Wijnen potenciálním zájemcům nabízí celkem 5 různých domů, které se liší tvarem i velikostí. To mj. krásně ilustruje flexibilitu nejmodernější technologie 3D tisku. Jelikož „tiskárna“ je v podstatě obrovská tryska betonu, která se pohybuje vysoko ve vzduchu, architekti mohou popustit uzdu fantazii.

V současnosti se jednotlivé díly budov tisknou mimo oblast, v níž jsou kompletovány, tzn. je zapotřebí přepravovat je na konečné místo určení. Tým nicméně doufá, že ke konci projektu přesune i vlastní tiskárnu a finální úpravy provede přímo na místě.

3D tisk má srovnání s běžnými stavebními postupy údajně hned několik výhod: vyžaduje méně zaměstnanců (takže klesnou náklady i riziko nějakého pracovního úrazu), minimalizuje dopady na životní prostředí atd.

Odborníci však upozorňují na to, že některé z těchto výhod jsou diskutabilní. Například variabilita materiálů na bázi cementu vyvolává otázky týkající se nejen výše zmíněných dopadů na životní prostředí, ale i strukturální integrity.

„K tomu, aby technologie 3D tisku mohla být považována za opravdu úspěšnou, je potřebný další výzkum,“ uvedl v dané souvislosti Futurism.

Foto: Van Wijnen/3dprintedhouse.nl

Diskuze (5) Další článek: Jeden extra rychlý, druhý extra široký: Asus předvedl dva hodně zajímavé monitory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,