Microsoft | Skype

No konečně. Skype se naučí nahrávat videohovory, externí doplňky už nebudou potřeba

Microsoft přidává do komunikační aplikace Skype funkci, po které uživatelé volají již mnoho let. Červencová aktualizace přinese funkci nahrávání hovorů. Záznamy budou ukládány do cloudu a bude je možné přehrávat z jakéhokoli zařízení se systémem Windows, MacOS, iOS, Android a Linux, informuje The Verge.

Pokud vás při této příležitosti napadla otázka, jak je funkce nahrávání řešena z hlediska platné legislativy, pak vězte, že jakmile zahájíte záznam, budou všichni účastníci konverzace informováni, že je hovor nahráván.

Zahájit záznam bude možné stiskem jednoho tlačítka. Nahrávat se přitom nebude pouze zvuk, ale v případě videohovorů také obraz, včetně všech sdílených obrazovek, které se objeví během konverzace.

Na funkci nahrávání hovorů si uživatelé tohoto komunikačního programu museli počkat dlouhých patnáct let. Dosud v tomto směru mohli spoléhat na aplikace třetích stran, přičemž jedním z nejpopulárnějších byl placený nástroj Evaer.

Možnost nahrávat hovory je jednou z řady nových funkcí, které Microsoft chystá do letní aktualizace Skypu. Další zásadní změna se odehraje v uživatelském rozhraní desktopové verze, které se více přiblíží mobilní klientské aplikaci. Nové prostředí bude nastaveno jako výchozí počátkem září.

Nahrávání hovorů se spustí tlačítkem
Nahrávání hovorů se spustí tlačítkem

Další očekávanou novinkou bude možnost vytvářet soukromé konverzace. Ty poběží na protokolu Signal, přičemž textová, hlasová a video komunikace, stejně jako přenosy souborů, budou šifrovány na úrovní koncových zařízení.

Přibude také podpora skupinových videokonferencí s až 24 účastníky s rozlišením videa 1080p či @zmínky, fungující podobně jako na sociální síti Twitter. Aktualizace bude zahájena na konci července a postupně bude k dispozici pro všechny nejnovější verze Skype.

Zásadní informace se týká uživatelů „klasické“ 32bitové verze klienta pro Windows. Aby mohli nadále používat tuto komunikační platformu, budou muset upgradovat na Skype 8.0 (desktopová verze nové sjednocené aplikace).

Skype má v současnosti asi 300 milionů uživatelů měsíčně, přičemž jejich počet stagnuje. Příčinou je velká konkurence v podobě aplikace Apple FaceTime i dalších komunikátorů pro zasílání textových zpráv a volání, jako jsou například Messenger a WhatsApp či nové komunikační platformy pro firmy.

Diskuze (8) Další článek: Poznámkový blok ve Windows se po mnoha letech dočká aktualizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,